Metina strjenka z jagodnim prelivom

Kuhnapato, OŠ Šturje Ajdovščina
enostavno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
10
min
Čas peke
60
min
Čas hlajenja

Sestavine

Strjenka

  • Navadni čvrst jogurt 400 g
  • Sladka smetana 200 ml
  • Metin sirup 11 žlic
  • Želatina 5 lističev

Preliv

  • Jagode sveže 300 g
  • Sladkor 100 g
  • Sok limone 2 žlički

Drobljenec

  • Moka 2 dela
  • Sladkor 2 dela
  • Maslo 1.5 dela

Priprava

01

Navaden čvrst jogurt zmešamo skupaj z metinim sirupom.

02

Želatino vmešamo v hladno maso in počakamo, da se stopi.

03

Nato narahlo z lopatko primešamo še stepeno sladko smetano. Mešamo tako dolgo, da  dobimo homogeno zmes.

04

Kozarčke ali modele, v katere bomo vlili kremo, predhodno namažemo z oljem, da se krema ne oprime robov. Tako bomo strjenko, ko se strdi, lahko stresli iz posodic.

05

Postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

06

Jagode narežemo na majhne koške in jih v loncu počasi kuhamo skupaj s sladkorjem, dokler ne dobimo tekoče, vendar goste zmesi.

07

Na koncu dodamo sok limete, zmešamo in prelijemo preko strjenke.

08

Sestavine za drobljenec zmešamo v skledi. Pregnetemo kar ročno.

09

Razdrobimo po peki papirju in pečemo v pečici na 170 stopinj približno 10 minut, da porjavi.

10

Posujemo preko strjenke, tik preden ponudimo.