Sestavine
Strjenka
- Navadni čvrst jogurt 400 g
- Sladka smetana 200 ml
- Metin sirup 11 žlic
- Želatina 5 lističev
Preliv
- Jagode sveže 300 g
- Sladkor 100 g
- Sok limone 2 žlički
Drobljenec
- Moka 2 dela
- Sladkor 2 dela
- Maslo 1.5 dela
Priprava
Navaden čvrst jogurt zmešamo skupaj z metinim sirupom.
Želatino vmešamo v hladno maso in počakamo, da se stopi.
Nato narahlo z lopatko primešamo še stepeno sladko smetano. Mešamo tako dolgo, da dobimo homogeno zmes.
Kozarčke ali modele, v katere bomo vlili kremo, predhodno namažemo z oljem, da se krema ne oprime robov. Tako bomo strjenko, ko se strdi, lahko stresli iz posodic.
Postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.
Jagode narežemo na majhne koške in jih v loncu počasi kuhamo skupaj s sladkorjem, dokler ne dobimo tekoče, vendar goste zmesi.
Na koncu dodamo sok limete, zmešamo in prelijemo preko strjenke.
Sestavine za drobljenec zmešamo v skledi. Pregnetemo kar ročno.
Razdrobimo po peki papirju in pečemo v pečici na 170 stopinj približno 10 minut, da porjavi.
Posujemo preko strjenke, tik preden ponudimo.