Mini orehove potičke, Nina Kastelic - Leaneen

Mini orehove potičke

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave
70
min
Čas počitka
20
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za kvasec

  • Mleko 50 ml
  • Sladkor 1 žlička
  • Sveži kvas 20 g

Sestavine za kvašeno testo

  • Gladka moka 500 g
  • Maslo 100 g
  • Rumenjaki 3
  • Mleko 200 ml
  • Rum 3 žlice
  • Sladkor v prahu 3 žlice
  • Sol 1 žlička
  • Jajca za premaz 1

Orehov nadev

  • Orehi 300 g
  • Sladka smetana 150 ml
  • Maslo 1 žlica
  • Sladkor v prahu 4 žlice
  • Kisla smetana 1 žlica
  • Bio limonina lupinica 1
  • Cimet 2 žličke
  • Med 2 žlici
  • Rum 2 žlici

Priprava

Postopek priprave kvašenega testa

01

Najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko damo žličko sladkorja, nadrobimo kvas, premešamo in pustimo 15 minut. Tako bo naša zmes dobro vzhajala.

02

V veliko skledo damo moko in na sredini naredimo jamico, v katero damo rumenjake, sladkor, rum in mlačno stopljeno maslo.

03

Po vrhnjem robu moke posujemo sol in pazimo, da ne pride v direkten stik s kvasom.

04

V jamico dodamo vzhajan kvasec, prilijemo še mlačno mleko.

05

Testo gnetemo od 15 do 20 minut. Lažje je, če gnetenje namesto nas opravi kuhinjski robot.

06

Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Pazimo, da ne pretiravamo, ker drugače mini orehove potičke ne bodo mehke.

07

Zgneteno testo pokrijemo in ga v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 60 ali 70 minut.

08

Vzhajano testo razvaljamo približno na 0,5 cm debeline. Razvaljamo ga v obliki pravokotnika oz. tako, da je daljša stranica za dvakrat ali trikrat daljša od krajše.

09

Po razvaljanem testu enakomerno premažemo orehov nadev. Zvijemo ga v rolado, ki jo po potrebi še malo raztegnemo.

10

Rolado razrežemo na okoli 2–3 cm široke kose oziroma potičke. Razporedimo jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko in premažemo z jajcem.

11

V pečici, ogreti na 200 °C, jih pečemo od 15 do 20 min. Če se vrhnji del testa prehitro zapeče, potičke pokrijemo s papirjem za peko.

12

Ko so potičke pečene, lahko še vroče pokrijemo z mokro krpo, da bodo mehkejše.

Postopek priprave orehovega nadeva

01

Orehe zmeljemo, jih prelijemo s toplo sladko smetano in stopljenim maslom.

02

Dodamo sladkor, kislo smetano, limonino lupinico, cimet, med in rum.

03

Sestavine skupaj zmešamo v enotno maso. Če se nam ta zdi pregosta, dodamo več smetane, če je preredka, pa mlete orehe. Masa mora biti lepo »mazljiva«.

04

Sladkobo nadeva prilagodimo okusu, rum pa lahko po želji tudi izpustimo.