PT30M min
min
PT10M min
Izbira sestavin za pico je meni zelo pomembna. Včasih na to nisem dala veliko poudarka, ampak ko enkrat poskusiš pico z res dobrimi sestavinami, želiš jesti samo še takšno. Dobre sestavine = dobra pica.
Moka
Za pripravo pice najraje uporabljam italijansko moko, ki jo naročim prek spleta ali pa kupim, ko grem v Italijo. Če mi je zmanjka, zelo pogosto uporabim Sparovo manitobo. Včasih uporabim samo manitobo, včasih jo mešam z moko iz mlina. Z izbiro dobre moke je po mojih izkušnjah testo veliko okusnejše in mehkejše.
Paradižnikova omaka
Na pico najpogosteje dodam paradižnike San Marzano. Ker so v konzervi celi koščki, jih spasiram, saj nisem ljubiteljica koščkov v paradižnikovi omaki. Omako včasih tudi malce začinim s česnom v prahu in sušenim origanom ter baziliko.
Mesnine
Prek paradižnikove omake najraje dodam kuhan pršut. Tokrat sem uporabila guanciale, ki pa ga lahko dodamo na vrh pice tudi takoj po koncu peke, da se samo rahlo stopi.
Sir
Najpomembnejša sestavina na pici je zame sir in zato mora biti ta res dober. Ne kupujem poceni mozzarell, ker so brez pravega okusa. Raje manjkrat jem pico in takrat odštejem kakšen evro več in kupim kakovostnejšo mozzarello. Sparova mozzarella di bufala je zelo okusna in tudi razmerje med kakovostjo in ceno je super, tako da jo priporočam. Obožujem pa tudi pico z dodatkom burrate, ki jo dodam po koncu peke. Tudi burrato najpogosteje kupim kar v Sparu. Pod Premium znamko je celo burrata s tartufi, ki je fantastična.
Ostale sestavine
Ker obožujem gobe, pogosto dodam še šampinjone ter seveda sveže lističe bazilike. Pri pici se držim pravila manj je več, zato nanjo ne dodajam preveč različnih sestavin.
Sestavine
Sestavine za testo:
- Moka 350 g
- Voda 150 ml
- Mleko 100 ml
- Olivno olje 2 žlici
- Suhi kvas 5 g
- Sol 1 žlička
Sestavine za nadev:
- Paradižnik San Marzano
- Pršut ali guanciale
- Mozzarella di bufala
- Beli in rjavi šampinjoni
- Sušen origano
- Sveža bazilika
Priprava
Za pripravo in vzhajanje testa:
V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico.
Mleko zmešamo z vodo, da dobimo nekakšno mlečno vodo, ki jo segrejemo do mlačnega, nato pa vlijemo v jamico.
V mlečno vodo stresemo suhi kvas, malce pomešamo in pustimo približno 10 minut, da kvas vzhaja.
Nato dodamo še olivno olje, po zgornjem robu posujemo sol in pričnemo z gnetenjem.
Najlažje je testo zgnesti je s kuhinjskim robotom, s katerim na prvi ali drugi hitrosti gnetemo 15 do 20 minut.
Testo mora biti mehko in elastično, zato po potrebi med gnetenjem dodamo še malo tekočine.
Zgneteno testo razrežemo na 3 kose in vsak kos posebej oblikujemo v gladek hlebček.
Hlebčke pokrijemo s čistim kuhinjskim servetom in jih vzhajamo približno 60 minut, da se količina testa podvoji.
Za oblikovanje, nadev in peko:
Pred oblikovanjem testa si naoljimo roke.
Hlebček na papirju za peko z naoljenimi rokami raztegnemo v želeno obliko.
Na oblikovano testo dodamo poljuben nadev. Lahko ga premažemo s paradižnikovo omako, dodamo izbrano mesnino, natrgano mozzarello, po želji še šampinjone in izbrane začimbe.
Pico s papirjem za peko prestavimo na pekač in jo damo v pečico ogreto na najvišjo temperaturo.
Pečemo jo dokler se testo ne obarva svetlo rjavo in sir malce zapeče.