PT30M min
... z nekaj več globine in pookusa, za gurmanski sendvič
Sestavine
Za velik, dvolitrski kozarec
- Kumare (manjše ali srednje) 15
- Česen 8 strokov
- Gorčična semena 1 žlička
- Koriandrova semena 1 žlička
- Poper 1 žlička
- Semena kopra 1 žlička
- Lovorjev list 3 listi
- Nejodirana sol
Priprava
Izberemo manjše do srednje velike kumare, idealne so sorte, ki so namenjene vlaganju. Skrtačimo jih v vodi in odrežemo pol cm na delu, kjer je bil cvet, saj ta del vsebuje encime pektinaze, ki zmehčajo kumaro.
Stroke česna narahlo stremo in jih skupaj z začimbami zavežemo v majhno culico iz gaze ter jo postavimo na dno kozarca za vlaganje. Culica bo zadržala začimbe na dnu, da ne priplavajo na površje, kjer lahko splesnijo.
Kozarec do vrha napolnimo s kumarami in prelijemo z vodo, tako da ta sega čez vse kumare. Stehtamo celotno težo vsebine kozarca, vodo prelijemo v drug kozarec in vanjo vmešamo sol, ki naj je bo 3,5 odstotka skupne teže vsebine kozarca. Slano vodo nato vlijemo nazaj v kozarec s kumarami.
Kozarec zapremo in pustimo fermentirati teden do dva, nato ga prestavimo v hladilnik.
- čas fermentacije 1–2 tedna
- rok uporabe 2 meseca