Naravno kisane kumare - Goran Žerdin in Sanja Čakarun

Naravno kisane kumare

Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave

... z nekaj več globine in pookusa, za gurmanski sendvič

Sestavine

Za velik, dvolitrski kozarec

  • Kumare (manjše ali srednje) 15
  • Česen 8 strokov
  • Gorčična semena 1 žlička
  • Koriandrova semena 1 žlička
  • Poper 1 žlička
  • Semena kopra 1 žlička
  • Lovorjev list 3 listi
  • Nejodirana sol

Priprava

01

Izberemo manjše do srednje velike kumare, idealne so sorte, ki so namenjene vlaganju. Skrtačimo jih v vodi in odrežemo pol cm na delu, kjer je bil cvet, saj ta del vsebuje encime pektinaze, ki zmehčajo kumaro.

02

Stroke česna narahlo stremo in jih skupaj z začimbami zavežemo v majhno culico iz gaze ter jo postavimo na dno kozarca za vlaganje. Culica bo zadržala začimbe na dnu, da ne priplavajo na površje, kjer lahko splesnijo.

03

Kozarec do vrha napolnimo s kumarami in prelijemo z vodo, tako da ta sega čez vse kumare. Stehtamo celotno težo vsebine kozarca, vodo prelijemo v drug kozarec in vanjo vmešamo sol, ki naj je bo 3,5 odstotka skupne teže vsebine kozarca. Slano vodo nato vlijemo nazaj v kozarec s kumarami.

Kozarec zapremo in pustimo fermentirati teden do dva, nato ga prestavimo v hladilnik.

  • čas fermentacije 1–2 tedna
  • rok uporabe 2 meseca