Sestavine
Omaka:
- Olivno olje 2 žlici
- Čebula 1
- Korenje 2
- Česen 2 stroka
- Mleto goveje meso 500 g
- Paradižnikova mezga 600 g
- Paradižnikov koncentrat 1 žlica
- Rjavi sladkor 1 žlica
- Sol 2 žlički
- Poper 0.5 žličke
- Bazilika 1 žlička
- Sladka paprika 2 žlički
- Čebula v prahu 0.5 žličke
Testenine:
- Testenine Sparbeceda 450 g
- Sol 1 ščepec
Posip:
- Ribana mozzarela 450 g
- Svež majaron ali bazilika za posip (opcijsko)
Priprava
V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte nasekljano čebulo in korenček.
Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni.
Dodajte drobno nasekljan česen in premešajte. Pražite dobro minuto.
Dodajte mleto meso in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte 10 minut, da meso porjavi.
Dodajte paradižnikovo mezgo in koncentrat ter premešajte. Dodajte sladkor in začimbe ter ponovno premešajte.
Na nizkem do srednjem ognju ob rednem mešanju kuhajte 30—45 minut oz. tako dolgo, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. Po potrebi vmes dodajte kakšen deci vode.
Pečico segrejte na 190 stopinj.
Medtem v večjem loncu zavrite večjo količino vode in dodajte ščep soli. V vrelo vodo dodajte testenine in kuhajte 6 minut. Kuhane testenine naj bodo “al dente”, na ugriz še malenkost trde.
Kuhane testenine odstavite in precedite.
V večji skledi zmešajte kuhane testenine, omako in pest mozzarelle. Premešajte in nadevajte v pekač premera 30 cm x 20 cm. Bogato posujte s preostankom mozzarelle in postavite v pečico.
Pecite 20 minut oz. tako dolgo, da se sir zlato rjavo zapeče.
Po želji posujte s svežim majaronom ali baziliko in postrezite.