PT50M min
Sestavine
- Svinjska potrebušina marinirana z medom SPAR PREMIUM 2 Škatla
Pire
- Krompir 800 g
- Sol 4 ščepec
- Poper ščepec
- Maslo 200 g
- Mleko 1.5 dl
Dodatno
- Bela čebula mlada 2 šopka
Priprava
Najprej pripravimo rjavo maslo: Navadno maslo damo v kozico s svetlim dnom in segrevamo, dokler se ne neha peniti in opazimo rjave pikice na dnu posode, maslo pa spremeni barvo v zlato rjavo in kuhinja zadiši po oreških. Začnemo pri srednji temperaturi, ko se pene umaknejo, znižamo. Svetla kozica je pripravna zato, da spremljamo barvo; čas priprave se namreč razlikuje od kozice, količine masla, pa tudi tega, kako intenzivno barvo želimo.
Ko je maslo primerne barve in prijetnega okusa, ga vlijemo v drugo posodo, po želji tudi precedimo in ohladimo.
Pečico začnemo segrevati na 220 stopinj Celzija. Čebulice prerežemo, skrajšamo zeleni del in jih na hitro opečemo v suhi ponvi ter damo na stran, na toplo.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. V segreto pečico denemo svinjsko potrebušino SPAR PREMIUM in nastavimo časovnik na 20 minut.
Po tem času preverimo pečenost – če ustreza, jo vzamemo iz pečice in pokrijemo s folijo, da se sokovi umirijo.
Vrnemo se h krompirju: če je medtem kuhan do mehkega, ga odcedimo, pustimo, da izpari čim več vode, in temeljito pretlačimo, kar na roke. Počasi dodajamo ohlajeno rjavo maslo in dobro premešamo. Začinimo s soljo in ščepom popra in še enkrat premešamo.
Vroče mleko dodajamo, dokler ne dobimo želene teksture pireja – količina je odvisna od tega, kakšno sorto krompirja smo uporabili. Serviramo s popečenimi čebulicami in dišečo potrebušino.