Ponarejena medena potica - Marko Herič

Ponarejena medena potica

Marko Herič
Marko Herič
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
120
min
Čas vzhajanja
60
min
Čas peke

Sestavine

Testo

  • Moka 600 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Sladkor 80 g
  • Maslo 300 g
  • Rumenjak 5 kosov
  • Belo vino 1 dl
  • Sladka smetana 1 dl
  • Kvas 40 g
  • Mleko 1 dl

Za nadev

  • Mleti orehi 1200 g
  • Limonina lupina 0.5 kos
  • Klinčki 0.5 žličke
  • Cimet v prahu 0.5 žličke
  • Rum 1 dl
  • Sladkor v prahu 300 g

Priprava

Testo

01

V mleku raztopimo kvas in nato vse sestavine zgnetemo v gladko voljno testo. Na deski ga trikrat zapored razvaljamo v obliko plus in robove preložimo nazaj v kvadrat in spet razvaljamo (to je podoben proces kot za domače listnato testo). Pokrito naj vzhaja vsaj 2 uri.

Nadev

01

Sladkor v teflonski ponvi zelo rahlo karameliziramo, zalijemo z rumom, dodamo klinčke in cimet. Tak sladkor primešamo k poparjenim orehom in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.

02

Potico lepo premažemo in pečemo na 170 stopinjah približno 1 uro.