Porketa - Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Porketa - Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Porketa - Mateja Delakorda, Odprta kuhinja

Porketa

Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Mateja Delakorda, Odprta kuhinja
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
210
min
Čas peke

Sestavine

  • Svinjska potrebuševina s kožo 1.5 kg
  • Peteršilj šopek
  • Rožmarin vejica
  • Sol 3 žličke
  • Mleti klinčki 1 žlička
  • Naribana lupinica limone 1
  • Zdrobljen poper 2 žlički
  • Česen 4 stroki
  • Olje 2 žlici

Dodatno za peko

  • Ptujska čebula SPAR 0.5
  • Por 1
  • Rdeča paprika 1
  • Jabolko 1
  • Belo vino 2 dl

Omaka

  • Zelenjava in sokovi od pečenke
  • Brusnična marmelada SPAR PREMIUM 1 žlica
  • Paradižnikov koncentrat 1 žlica
  • Moka 1 žlica
  • Vroča voda 2 dl

Za postrežbo

  • Skutni štruklji SPAR GOURMET 2 paketa

Priprava

01

Pečico vključimo na 250 stopinj.

02

Kožo mesa osušimo s papirnato brisačko. Kožo malce zarežemo do maščobe, prav tako nekajkrat križno zarežemo meso, da bo tako vsrkalo več marinade.

03

Šopek peteršilja nasekljamo in ga prestavimo v skodelico. Dodamo sol, sladkor, klinčke, poper, naribamo limonovo lupinico, prav tako česen in dolijemo olje. Pomešamo in vse skupaj dobro vtremo v meso.

04

Meso zvijemo v rulado in ga po vsej dolžini učvrstimo z vrvico na vsaka 2 cm. Za še boljši okus lahko tako pripravljeno meso postavimo v hladilnik že večer prej. Na ta način se bo tudi koža nekoliko izsušila in bo med peko postala bolj hrustljava.

05

Čebulo, por, jabolko in rdečo papriko narežemo na večje koso in položimo v pekač. Na vse to položimo meso, pri tem pa naj bo del, kjer se rulada stika, obrnjeno navzdol. Če ste ga imeli čez noč v hladilniku, naj bo najprej uro na pultu, da se segreje na sobno temperaturo. Kožo pa obrišite s papirnato brisačko, da bo čim bolj suha. Dolijemo še vino.

06

Pekač potisnemo v pečico za 30 minut, nato temperaturo znižamo na 170 stopinj in meso pečemo še 3 ure. Med peko v pekač dolivamo vodo ali vino, da se zelenjava ne zažge. Po potrebi na koncu vključimo funkcijo žar.

Omaka

01

Posoda, v kateri se je spekla pečenka, je polna božanskega okusa, ki ga nikar ne zavrzimo. Pečenko prestavimo na krožnik, posodo pa vrnemo na ogenj.

02

Zelenjavo malce pretlačimo in posujemo z moko. Kuhamo nekaj minut in dodamo še paradižnikovo mezgo ter marmelado. Pomešamo in zalijemo z vodo. A ne vse hkrati, bolje bo postopoma, da lahko nadzorujemo gostoto končne omake. Kuhljamo še kakšnih 10 minut.

03

Omako precedimo in jo prelijemo v omačnico.

Postrežba

01

Pečenka je tako lepa, da bi bilo škoda, da jo razrežemo vnaprej. Priporočamo, da to naredite pred gosti. Zraven ponudite skutne štruklje, zabeljene z drobtinicami, in pa božansko omako.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz