Potlačen mladi krompir z jogurtovo pomako - Leaneen
Zakaj ne vidite vsebine?

Potlačen mladi krompir z jogurtovo pomako

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja
40
min
Čas peke

Sestavine

Za potlačen mladi krompir

  • Mladi krompir 1 kg
  • Ekstra deviško olivno olje 3 žlice
  • Česen v prahu 1 žlica
  • Svež rožmarin
  • Sol

Za jogurtovo pomako

  • Grški jogurt 4 žlice
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Majoneza 1 žlica
  • Česen v prahu 0.5 žličke
  • Sol 1 ščepec
  • Peteršilj svež

Priprava

Za potlačen mladi krompir

01

Mladi krompir, ki naj bo manjši, najprej dobro očistimo in operemo.

02

Celega, z lupino vred, damo v velik lonec in natočimo toliko vode, da prekrije ves krompir.

03

Vodo zavremo in ko zavre, dodamo zvrhano žico soli ter zmanjšamo temperaturo, da voda samo še rahlo brbota.

04

Krompir kuhamo toliko časa, da se zmehča (ampak ne razpade), približno 15 do 20 minut, odvisno od debeline krompirja.

05

Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in malo ohladimo.

06

Zmešamo ga z dvema žlicama olja, česnom v prahu in sesekljanim svežim (ali sušenim) rožmarinom.

07

Začinjen mladi krompir razporedimo po pekaču in ga potlačimo. Najlažje to naredimo kar s tlačilko za pire krompir.

08

Potlačen krompir lahko pred peko premažemo še z eno žlico olja in po želji potresemo še z malo rožmarina.

09

Pečemo ga v pečici, ogreti na 220 °C, približno 35 do 40 minut, da se zunanjost krompirja hrustljavo zapeče.

Za jogurtovo pomako

01

Grški jogurt zmešamo skupaj s kislo smetano in majonezo.

02

Dodamo česen v prahu, sol in drobno sesekljan svež peteršilj.

03

Vse skupaj dobro premešamo in poskusimo. Jogurtovo pomako lahko povsem prilagodimo svojemu okusu.