
PT40M min
min
PT4M min
Sestavine
- DESPAR Premium manitoba moka 450 g
- Sladkor 1 žlička
- Topla voda 250 ml
- Suhi kvas 7 g
- Navadni čvrst jogurt 60 g
- Olivno olje 4 žlice
- Sol 1.5 žličke
Potrebujemo še:
- Maslo za premaz
Priprava
Priprava testa:
Moko stresemo v posodo in na sredini naredimo jamico.
V jamico damo žličko sladkorja in prilijemo toplo vodo.
V vodo stresemo suhi kvas in ga malo pomešamo, da se poveže z vodo.
Pustimo 10 do 15 minut, da kvas vzhaja.
Dodamo še čvrst jogurt in olivno olje, po robu moke pa posujemo sol.
Najlažje je, če gnetemo s kuhinjskim robotom, približno 15 minut.
Dobiti moramo gladko in mehko testo, ki ga oblikujemo v hlebček.
Če se zgneteno testo zelo oprijema dlani, dodamo še žlico moke.
Zgneten hlebček pokrijemo s servetom in ga vzhajamo približno eno uro, da se količina podvoji.
Oblikovanje in peka:
Vzhajano testo razdelimo na 8 enako težkih kosov.
Na rahlo pomokani površini jih razvaljamo v ovalno obliko. Debelina naj bo le nekaj milimetrov.
Litoželezno ali teflonsko ponev rahlo namastimo in jo segrejemo na srednji temperaturi.
Ko je segreta, damo v ponev prvi tanko razvaljan kos testa.
Najprej ga pečemo približno 2 minuti, da se na zgornji strani začnejo delati mehurčki.
Nato ga obrnemo in ga še na drugi strani pečemo minuto ali dve.
Preden ga obrnemo, ga lahko na rahlo premažemo s stopljenim maslom.
Pečen kruhek preložimo na krožnik in ga pokrijemo s čistim servetom, da se zmehča.
Enak postopek peke ponovimo še s preostalimi kosi testa.
Preprosti ploščati kruhki so odlični kot priloga poleg mesa, pečenega na žaru, poleg enolončnic ali obloženi s poljubnimi nadevi.