Rdeči kvas - Goran Žerdin in Sanja Čakarun

Rdeči kvas

Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Goran Žerdin in Sanja Čakarun
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave

Tradicionalni napitek, ki so ga ljudje uživali kot podporo dobremu zdravju. Bolj znan je kruhov, različica z rdečo peso pa je popolnoma preprosta za pripravo.

Sestavine

Za kozarec velikosti približno 2 l

  • Rdeča pesa 200 g
  • Rdeče zelje 50 g
  • Česen 5 strokov
  • Gorčična semena žlička
  • Voda 1 l
  • Nejodirana sol
  • Začimbe po izbiri

Priprava

01

Rdečo peso olupimo (če ni ekološka) ali umijemo (če je domača/ekološke pridelave). Narežemo na kocke velikosti 1 cm. Zelje narežemo na debele rezance in jih rahlo potolčemo, da lažje izpustijo sok.

 

02

Oboje damo v kozarec za vlaganje in prelijemo z vodo. Vsebino kozarca (zelje, peso in vodo) stehtamo, vodo prelijemo v drug kozarec in vanjo vmešamo sol, ki naj je bo 1,5 odstotka skupne teže vsebine kozarca. Slano vodo nato vlijemo nazaj v kozarec s peso in zeljem. Mešanici lahko dodamo začimbe po okusu: ingver, nageljnove žbice, cimet, čebulo, koper, kurkumo … Poskusimo različne kombinacije, včasih zna kakšna prav prijetno presenetiti!

03

Kozarec zapremo in damo v temen prostor, kjer je temperatura 12–20 °C. Vsak dan odvijemo pokrovček, da spustimo ogljikov dioksid, ki nastaja pri fermentaciji. Po desetih dneh lahko tekočino precedimo v steklenico ali pustimo fermentirati še dodatna dva tedna. Dlje bo napitek fermentiral, močnejši bo okus po rdeči pesi in bolj bo kisel.

  • čas fermentacije 3–4 tedne
  • rok uporabe 2 meseca
DOBRO JE VEDETI
  • Rdeči kvas – da, tako se zares imenuje! – je različica stare slovanske fermentirane nizkoalkoholne pijače kvas, ki se naredi iz žit ali kruha in vode. Zelo verjetno je, da so si Slovani tako nekoč pomagali do neoporečnega vira pitne vode, saj so se s fermentacijo znebili škodljivih mikroorganizmov v njej.
  • Rdeči kvas lahko prijetno ohlajen uživamo kot osvežilen napitek ali pa ga uporabimo pri začinjanju solat. Je tudi ena od sestavin za tradicionalno pripravo boršča in njemu podobnih slovanskih juh iz rdeče pese.
  • Po prvi fermentaciji v kvasu lahko rdečo peso uporabimo še enkrat (tokrat dodamo le polovično količino 1,5-odstotne slanice, saj je veliko hranil v pesi že porabljenih in fermentiramo krajši čas) ali pa jo porabimo v kuhinji – odlična je v solati!