60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave in kuhanja
12
PT12M min
PT12M min
Čas peke
120
PT120M min
PT120M min
Čas hlajenja
Sestavine
Za čokoladni biskvit
- Jajca M velikost 2
- Sladkor v prahu 60 g
- Vanilijeva pasta 1 žlička
- Polnomastno mleko 35 ml
- Sončnično olje 35 ml
- Gladka bela moka 60 g
- Kakav v prahu 10 g
- Pecilni prašek 4 g
Za navlažitev biskvita
- Mleko 70 ml
- Rum 1 žlica
Za mousse s temno čokolado
- Sladka smetana 420 ml
- Temna čokolada v kapljicah 200 g
- Vanilin sladkor 2 žlici
- Želatina 2 lističa
Za malinov žele
- Maline 250 g
- Sladkor 2 žlici
- Želatina 2 lističa
Za okrasitev
- Mascarpone 5 žlic
- Čokoladni namaz 3 žlice
- Temna čokolada stopljeno
- Sprej z jedilnim zlatom
- Sveže maline
- Mikro melisa
Priprava
Za čokoladni biskvit
Za pekač 30 x 12 cm
01
Jajca s sladkorjem stepamo približno 15 minut na najvišji hitrosti, da dobimo svetlo in puhasto maso. Volumen se mora zelo povečati.
02
Nato zmanjšamo hitrost stepanja na skoraj najnižjo in dodamo vaniljevo pasto, mleko in olje.
03
Nazadnje na rahlo z lopatko vmešamo presejano moko s kakavom in pecilnim praškom. Pri vmešavanju pazimo, da masa ostane zračna.
04
Dno pekača obložimo s papirjem za peko in vanj previdno vlijemo maso za čokoladni biskvit.
05
Biskvit pečemo v pečici ogreti na 170 °C, približno 12 minut, odvisno od pečice.
06
Če je biskvit pečen, preverimo s palčko, ki jo potisnemo v sredino biskvita. Če na njej ni ostankov mase, ga lahko vzamemo iz pečice.
07
Biskvit ohladimo in nato na notranjo stran oboda namestimo acetatno folijo, ki prepreči, da se krema prime oboda. Najlažje je, če imamo pekač z odstranljivim obodom.
08
Nato biskvit po občutku navlažimo z mlačnim mlekom, ki mu lahko dodamo rum.
Za mousse s temno čokolado
01
Najprej segrejemo 200 ml sladke smetane. S štedilnika jo odstavimo, tik preden zavre in z njo prelijemo kapljice temne čokolade. Počakamo nekaj sekund, nato pa z metlico mešamo, da se vsa čokolada raztopi in dobimo enotno maso.
02
Takoj, torej ko je čokoladna masa še topla, vmešamo lističa želatine, ki smo ju prej 10 minut namakali v mrzli vodi, da sta se zmehčala.
03
Nato vmešamo še 220 ml stepene sladke smetane. Vmešamo jo nežno z lopatko, zato da bo mousse čim bolj rahel in zračen.
04
Pripravljen mousse s temno čokolado previdno vlijemo prek navlaženega biskvita.
05
Pekač z rezinami damo za 1 do 2 uri v hladilnik, da se mousse strdi.
Za malinov žele
01
Zmrznjene maline skupaj s sladkorjem pokuhamo v kozici, da se zmehčajo.
02
S paličnim mešalnikom jih stlačimo v gladek malinov pire, ki ga nato na srednji temperaturi kuhamo še nekaj minut, da se malenkost zgosti.
03
V topel pire vmešamo lističa želatine, ki smo ju prej 10 minut namakali v mrzli vodi, da sta se zmehčala.
04
Ko se malinov pire ohladi na sobno temperaturo, ga prelijemo prek strjenega čokoladnega moussa.
05
Pekač damo ponovno v hladilnik, najbolje kar čez noč, da se vse komponente rezin dobro strdijo in ohladijo
Za okrasitev
01
1. Naslednji dan, ko so rezine strjene, jih lahko razrežemo. Nasveti za rezanje peciva so na voljo TUKAJ.
02
Mascarpone stepemo s čokoladnim namazom, da dobimo enotno kremo, primerno za brizganje.
03
Kremo nadevamo v brizgalno vrečko s kovinskim nastavkom in jo nabrizgamo na vrh rezin.
04
Dodamo še sveže maline, mikro meliso in vse skupaj pošpricamo s sprejem z jedilnim zlatom.
05
Rezine s temno čokolado in malinami previdno prestavimo na krožnik, ki ga okrasimo z malo nabrizgane kreme, stopljeno čokolado in malinami.
06
Pred postrežbo naj bodo rezine približno 30 minut na sobni temperaturi, da se krema malo omehča in okus lepše razvije.
Dodatni nasvet:
Za pripravo moussa sem uporabila kakovostno temno čokolado v kapljicah s 55 % deležem kakava. Če želite, da ima mousse enako teksturo kot moj, uporabite temno čokolado z enakim oziroma zelo podobnim deležem kakava. Če nimate čokolade v obliki kapljic, jo morate pred uporabo sesekljati.