Ribji brodet

Chef Fakuč
Chef Fakuč
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
120
min
Čas kuhanja

Sestavine

  • Mešane bele morske ribe (priporočam velikega krulca in rdečega ciplja, če sta na voljo, sicer pa uporabimo orado, brancina … ) 1 kg
  • Rep morske žabe 500 g
  • Očiščena sipa 400 g
  • Kozice 10
  • Klapavice 1 kg
  • Česen 3 stroki
  • Zelena 1 steblo
  • Korenje 1
  • Srednje velika bela čebula 1
  • Nekaj vejic peteršilja
  • Belo vino 0.5 dl
  • Paradižnikov pire 500 g
  • Voda 1.5 l
  • Ekstra deviško oljčno olje SPAR PREMIUM
  • Sol
  • Poper

Priprava

01

Pripravite bele ribe: oluskajte jih, jih z ostrim nožem sfilirajte in s pinceto iz filejev odstranite drobne koščice. Glave in kosti boste porabili za jušno osnovo, fileje pa za pripravo brodeta v zaključni fazi.

 

02

Morski žabi odrežite rep, temu odstranite kožo, nato pa z nožem režite vzdolž obeh strani, da dobite dva fileja. Narežite ju na rezine, glavo in repni hrustanec pa prihranite za juho.

03

Kozice operite, ločite glavo in rep, rep izluščite in s pomočjo zobotrebca odstranite temno nit - črevesni trakt.

04

Korenje, zeleno in čebulo narežite na kocke, stresite v lonec, dodajte glave in kosti rib ter glave in oklepe kozic, prelijte z vodo in začinite z zrni popra ter peteršiljem. Juho na nežnem ognju kuhajte dve uri, vmes s penovko odstranjujte peno, ki bo nastala na površini. Na koncu juho precedite.

05

Medtem očistite školjke: stresite jih v skledo z mrzlo vodo in jih dobro premešajte, da se operejo. Z majhnim nožem odstranite morebitne vitičnjake in alge, odstranite jim brado, nečistoče pa lahko na koncu postrgate s čisto jekleno volno. Vse školjke s strto ali poškodovano lupino zavrzite.

06

V posodi segrejte malo olja s strokom česna in dodajte školjke. Pokrijte in jih kuhajte nekaj minut, vmes jih s premikanjem posode premešajte. Školjke so kuhane, ko so odprte. Odcedite jih, prihranite tekočino, v kateri so se kuhale, školjčno meso poberite iz lupin, nekaj celih školjk pa prihranite za okrasitev jedi.

07

Očiščeno sipo narežite na trakove. V večji ponvi segrejte malo olja z dvema strokoma česna, dodajte sipe in jih na močnem ognju pražite tri do štiri minute da rahlo porjavijo. Dodajte belo vino, pustite, da izpari, nato dodajte paradižnikov pire in tekočino, v kateri so se kuhale školjke. Pokrijte s pokrovom in kuhajte 25 minut.

08

Iz posode s sipami odstranite stroke česna, dodajte na kose narezano morsko žabo in dolijte 8 dl ribje juhe. Na majhnem ognju kuhajte 10 minut, nato dodajte fileje bele ribe in kozice, nežno kuhajte še 5 minut.

09

Solite in poprajte po okusu, pustite, da se kuha še minuto, nato izklopite ogenj in v brodet vmešajte še školjke.

Nasvet!

Brodet je v osnovi preprosta jed, a ne bo vam žal, če si vzamete čas in se priprave lotite čisto od začetka - s kuhanjem krepke ribje jušne osnove. Priporočamo, da brodet solite šele na koncu, saj so ribe pri kuhanju lahko precej slane. Gostoto brodeta lahko poljubno spremenite - če želite bolj gostega, zmanjšajte odmerek tekočine, za bolj tekočega (skorajda že ribjo juho) pa dodajte več tekočine.