
PT60M min
PT120M min
Sestavine
- Mešane bele morske ribe (priporočam velikega krulca in rdečega ciplja, če sta na voljo, sicer pa uporabimo orado, brancina … ) 1 kg
- Rep morske žabe 500 g
- Očiščena sipa 400 g
- Kozice 10
- Klapavice 1 kg
- Česen 3 stroki
- Zelena 1 steblo
- Korenje 1
- Srednje velika bela čebula 1
- Nekaj vejic peteršilja
- Belo vino 0.5 dl
- Paradižnikov pire 500 g
- Voda 1.5 l
- Ekstra deviško oljčno olje SPAR PREMIUM
- Sol
- Poper
Priprava
Pripravite bele ribe: oluskajte jih, jih z ostrim nožem sfilirajte in s pinceto iz filejev odstranite drobne koščice. Glave in kosti boste porabili za jušno osnovo, fileje pa za pripravo brodeta v zaključni fazi.
Morski žabi odrežite rep, temu odstranite kožo, nato pa z nožem režite vzdolž obeh strani, da dobite dva fileja. Narežite ju na rezine, glavo in repni hrustanec pa prihranite za juho.
Kozice operite, ločite glavo in rep, rep izluščite in s pomočjo zobotrebca odstranite temno nit - črevesni trakt.
Korenje, zeleno in čebulo narežite na kocke, stresite v lonec, dodajte glave in kosti rib ter glave in oklepe kozic, prelijte z vodo in začinite z zrni popra ter peteršiljem. Juho na nežnem ognju kuhajte dve uri, vmes s penovko odstranjujte peno, ki bo nastala na površini. Na koncu juho precedite.
Medtem očistite školjke: stresite jih v skledo z mrzlo vodo in jih dobro premešajte, da se operejo. Z majhnim nožem odstranite morebitne vitičnjake in alge, odstranite jim brado, nečistoče pa lahko na koncu postrgate s čisto jekleno volno. Vse školjke s strto ali poškodovano lupino zavrzite.
V posodi segrejte malo olja s strokom česna in dodajte školjke. Pokrijte in jih kuhajte nekaj minut, vmes jih s premikanjem posode premešajte. Školjke so kuhane, ko so odprte. Odcedite jih, prihranite tekočino, v kateri so se kuhale, školjčno meso poberite iz lupin, nekaj celih školjk pa prihranite za okrasitev jedi.
Očiščeno sipo narežite na trakove. V večji ponvi segrejte malo olja z dvema strokoma česna, dodajte sipe in jih na močnem ognju pražite tri do štiri minute da rahlo porjavijo. Dodajte belo vino, pustite, da izpari, nato dodajte paradižnikov pire in tekočino, v kateri so se kuhale školjke. Pokrijte s pokrovom in kuhajte 25 minut.
Iz posode s sipami odstranite stroke česna, dodajte na kose narezano morsko žabo in dolijte 8 dl ribje juhe. Na majhnem ognju kuhajte 10 minut, nato dodajte fileje bele ribe in kozice, nežno kuhajte še 5 minut.
Solite in poprajte po okusu, pustite, da se kuha še minuto, nato izklopite ogenj in v brodet vmešajte še školjke.
Brodet je v osnovi preprosta jed, a ne bo vam žal, če si vzamete čas in se priprave lotite čisto od začetka - s kuhanjem krepke ribje jušne osnove. Priporočamo, da brodet solite šele na koncu, saj so ribe pri kuhanju lahko precej slane. Gostoto brodeta lahko poljubno spremenite - če želite bolj gostega, zmanjšajte odmerek tekočine, za bolj tekočega (skorajda že ribjo juho) pa dodajte več tekočine.