Sestavine
- Očiščene kozice 24 kos
- Ribja jušna osnova 1 l
- Paradižnik (najbolje sorta datterino) 5
- Riž 400 g
- Suho belo vino 2 dl
- Sol
- Poper
- Kajenski poper
- Olivno olje
- Maslo 5 dag
Priprava
V večji kozici segrejemo oljčno olje, dodamo riž in ga med mešanjem posteklenimo: pomeni, da naj vsako zrno pride v stik z oljem.
K rižu nato prilijemo vino in znova temeljito pomešamo. Zmanjšamo moč ognja in smo zraven: riž bo vino popil v minuti, dveh.
Dodamo kozice in drobno narezane paradižničke. Mešamo in začnemo rižoto zalivati z vročo ribjo jušno osnovo: zajemalko po zajemalko, vedno počakamo, da riž popije tekočino, vmes krepko mešamo.
Ko je riž s kozicami kuhan na zob, ga solimo in popopramo, dodamo še kajenski poper, odstavimo z ognja in vmešamo maslo. To bo še poudarilo kremnost, ki smo jo dosegli z nenehnim mešanjem.
Sorte riža, ki so primerne za rižoto: arborio, carnaroli, sant’ andrea in vialone nano, tega tudi najraje uporablja chef Fakuč. Vse imajo veliko škroba, ki se »oddrgne« v kremno omako, in večinoma zadržijo obliko. Pomembno: riža za rižoto nikoli ne spiramo.