Rižota s kozicami - Chef Fakuč

Rižota s kozicami

Chef Fakuč
Chef Fakuč
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Očiščene kozice 24 kos
  • Ribja jušna osnova 1 l
  • Paradižnik (najbolje sorta datterino) 5
  • Riž 400 g
  • Suho belo vino 2 dl
  • Sol
  • Poper
  • Kajenski poper
  • Olivno olje
  • Maslo 5 dag

Priprava

01

V večji kozici segrejemo oljčno olje, dodamo riž in ga med mešanjem posteklenimo: pomeni, da naj vsako zrno pride v stik z oljem.

02

K rižu nato prilijemo vino in znova temeljito pomešamo. Zmanjšamo moč ognja in smo zraven: riž bo vino popil v minuti, dveh.

03

Dodamo kozice in drobno narezane paradižničke. Mešamo in začnemo rižoto zalivati z vročo ribjo jušno osnovo: zajemalko po zajemalko, vedno počakamo, da riž popije tekočino, vmes krepko mešamo.

04

Ko je riž s kozicami kuhan na zob, ga solimo in popopramo, dodamo še kajenski poper, odstavimo z ognja in vmešamo maslo. To bo še poudarilo kremnost, ki smo jo dosegli z nenehnim mešanjem.

Namig

Sorte riža, ki so primerne za rižoto: arborio, carnaroli, sant’ andrea in vialone nano, tega tudi najraje uporablja chef Fakuč. Vse imajo veliko škroba, ki se »oddrgne« v kremno omako, in večinoma zadržijo obliko. Pomembno: riža za rižoto nikoli ne spiramo.