Sarme iz pečice - Midva kuhava
Zakaj ne vidite vsebine?
Sarme iz pečice - Midva kuhava

Sarme iz pečice

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
200
min
Čas kuhanja

Sestavine

Mesni nadev:

  • Mešano mleto meso SPAR 960 g
  • Olje 2 žlici
  • Čebula 1
  • Slanina SPAR 100 g
  • Česen 2 stroka
  • Rdeča mleta paprika SPAR 1 žlička
  • Parboiled riž DESPAR 160 g
  • Jajce SPAR 1
  • Sveže sesekljan peteršilj 2 žlički
  • Sol 3 ščepci
  • Poper 2 ščepca

Sarme:

  • Kisana zeljna glava za sarme SPAR
  • Prekajena svinjska rebra v kosu 600 g
  • Lovorjev list 1
  • Poper v zrnu

Omaka:

  • Olje 50 ml
  • Moka 2 žlici
  • Rdeča mleta paprika SPAR 1 žlica
  • Paradižnikov koncentrat SPAR 1 žlička
  • Goveja juha 1 l

Priprava

Mesni nadev:

01

V večjo ponev vlijemo olje in ga segrejemo.

02

Dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo, da postekleni.

03

Primešamo na kocke narezano slanino in na hitro popražimo.

04

Dodamo fino sesekljan česen in mešamo, da zadiši.

05

Vse skupaj potresemo z mleto papriko in nekajkrat pomešamo.

06

V ponev stresemo mleto meso in ga z ravno lopatko mešamo in razdrobimo.

07

Solimo in popramo, nato meso pražimo, da ni več rožnato.

08

Dodamo riž in mešamo še 2 minuti, nato vse skupaj stresemo v skledo in pustimo, da se zmes ohladi.

09

Dodamo jajce in peteršilj ter dobro premešamo.

Omaka:

01

V ponev vlijemo olje in na njem svetlo popražimo moko.

02

Dodamo mleto papriko in premešamo.

03

V ponev damo žličko paradižnikovega koncentrata in na hitro pomešamo.

04

Prilijemo govejo juho in zavremo, nato po kaki minutki ponev odstavimo.

Sarme:

01

Z zeljne glave previdno odluščimo 20 listov in jih splaknemo pod tekočo vodo.

02

Izrežemo jim odebeljeno steblo.

03

List na odrezanem delu uvihamo navznoter, nato na debelejši del lista nadevamo 2-3 žlice mesne zmesi.

04

List prepognemo navznoter z leve in desne strani, nato ga z debelejšega dela proti tanjšemu zvijemo v sarmo.

05

Ostanek zeljne glave prepolovimo in odstranimo stržen.

06

Polovici narežemo na tanke rezance, prav tako stebla, ki so ostala od listov.

07

Vse skupaj speremo pod tekočo vodo in odcedimo.

08

Po dnu večjega ognjevarnega lonca potresemo rezano zelje.

09

Po njem tesno razporedimo sarme.

10

Sarme potresemo z rezanim zeljem ter dodamo lovorjev list in poprova zrna.

11

Preostale sarme razporedimo po vrhu, nanje pa položimo narezana svinjska rebra.

12

V pisker zlijemo omako, nato vse skupaj pokrijemo s splaknjenimi listi zelja.

13

Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico, ogreto na 160 ºC.

14

Kuhamo jih 2,5 ure s pokrovko, nato jih odkrijemo in kuhamo še 30 minut.

Postrežba:

01

Zeljne liste z vrha piskra narežemo na rezance.

02

Sarme postrežemo z zeljem, omako in mesom, zraven pa odlično spadata še masleni krompir in žlica kisle smetane.

Nagradna igra "Osvoji najbolj CARSKO smučarsko VIP izkušnjo"
NAGRADNA IGRA

Podarjamo vstopnice za FIS smučarsko tekmo v Saalbachu! Odgovori na nagradno vprašanje in z malo sreče bo najbolj carska VIP izkušnja tvoja.

Sodeluj >>