PT30M min
min
PT30M min
Sestavine
Kvašeno testo:
- Gladka bela moka 500 g
- Sladkor 1 žlica
- Mleko 280 ml
- Suhi kvas 7 g
- Kisla smetana 3 žlice
- Maslo 60 g
- Olje 50 ml
- Sol 1 žlička
Nadev:
- Stopljeno maslo za premaz
- Ketchup
- Hrenovke 8 kosov
- Gauda sir 180 g
Priprava
V večjo posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo stresemo sladkor in vlijemo mlačno mleko.
V mleko stresemo suhi kvas, premešamo in pustimo približno 15 minut, da kvas vzhaja.
Potem dodamo še kislo smetano, stopljeno maslo in olje, po zgornjem robu moke pa posujemo sol.
Testo gnetemo 15–20 minut, da dobimo mehek in gladek hlebček. Najlažje je, če testo zgnetemo s kuhinjskim robotom.
Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in ga pokrijemo s čistim kuhinjskim prtičem.
V toplejšem prostoru naj vzhaja približno eno uro, da se njegov volumen podvoji.
Vzhajano testo razdelimo na 8 enako težkih kosov. Vsak kos razvaljamo v majhen pravokotnik, ki ga nato po krajši stranici zvijemo v rulado in oblikujemo, da dobimo majhno štručko.
Štručke preložimo na pekač prekrit s papirjem za peko. Vsako štručko po sredini prerežemo, da dobimo prostor za nadev. Nato jih pokrijemo s čistim prtičem in vzhajamo še 30–45 minut.
Zunanjost vzhajanih štručk premažemo s stopljenim maslom. V zarezo damo žlico kečapa in eno hrenovko. Po vrhu štručke potresemo z naribanim sirom.
Sirove štručke s hrenovko pečemo na 180 °C približno 25–30 minut, da se sir stopi in štručke obarvajo svetlo rjavo.