
PT120M min
min
Sestavine
Za biskvit:
- Jajca L velikost 3
- Sladkor v prahu 120 g
- Vanilijeva pasta 1 žlička
- Polnomastno mleko 75 ml
- Sončnično olje 75 ml
- Gladka bela moka 150 g
- Pecilni prašek 8 g
Za navlažitev biskvita:
- Voda 100 ml
- Bezgov sirup 30 ml
Za skutno kremo:
- Pasirana skuta 500 g
- Grški jogurt 200 g
- Sladkor v prahu 70 g
- Vanilijeva pasta 2 žlička
- Bio limonina lupinica 1
- Želatina 5 lističi
- Sladka smetana 250 ml
Za jagodno plast:
- Jagode 450 g
- Sok polovice limone
- Želatina 4.5 lističi
Priprava
Za biskvit:
Za pekač v velikosti 24 x 24 cm.
Jajca s sladkorjem stepamo približno 15 minut pri najvišji hitrosti, da dobimo rahlo svetlo maso. Zelo mora narasti.
Nato zmanjšamo hitrost mešalnika in dodamo vaniljevo pasto, mleko in olje. Pri najnižji hitrosti stepamo še 1 do 2 minuti.
Z metlico na rahlo vmešamo presejano moko, pomešano s pecilnim praškom. Nežno mešamo, da dobimo enotno maso brez grudic.
Količine sestavin je dovolj za dve plasti biskvita, zato maso razdelimo na dva dela in jo pečemo v dveh pekačih.
Dno obeh pekačev obložimo s papirjem za peko.
Posamična biskvitna plast se peče od 12 do 14 minut v pečici, ogreti na 170 °C.
Ko se pečeni plasti biskvita ohladita, odstranimo papir za peko.
Prvo plast biskvita položimo v pekač, okoli notranje strani oboda pa namestimo acetatno folijo.
Po občutku navlažimo biskvit z mešanico vode in bezgovega sirupa.
Za skutno kremo:
Skuto stepemo skupaj z grškim jogurtom, sladkorjem v prahu, vaniljevo pasto in sveže naribano limonino lupinico, da dobimo enotno kremo.
Lističe želatine za približno 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehčajo. Zmehčane na nizki temperaturi stopimo skupaj z žlico kreme, nato pa stopljeno želatino postopoma vmešamo v kremo.
Nazadnje v kremo na rahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano in nežno mešamo do enotne kreme.
Polovico kreme enakomerno razporedimo po prvi plasti biskvita.
Preden nadaljujemo, damo pekač za približno 30 minut v hladilnik, da se krema po vrhu samo malo strdi, da bomo nanjo lahko položili drugo plast biskvita.
Ko položimo na kremo drugo plast biskvita, jo rahlo pritisnemo ob kremo, da se obe plasti sprimeta.
Drugo plast biskvita najprej po občutku navlažimo, nato pa po njej enakomerno razporedimo drugo polovico kreme.
Pekač za 2 do 3 ure postavimo v hladilnik, da se krema dobro strdi, saj lahko šele nato dodamo jagodno plast.
Za jagodno plast:
Jagode operemo, odrežemo zelene dele ter jih s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladek pire.
V kozici ga segrejemo, nato pa ga odstavimo s štedilnika in vanj vmešamo zmehčane lističe želatine, ki smo jih prej za 10 minut namočili v mrzli vodi.
Jagodni pire ohlajamo in ko je samo še rahlo topel, ga polijemo preko strjene skutne kreme.
Pekač ponovno postavimo v hladilnik, tokrat najbolje kar čez noč, da se vse skupaj dobro ohladi in strdi.
Skutne rezine z jagodami so naslednji dan pripravljene na rezanje in postrežbo.