PT30M min
min
Sestavine
Za testo
- Gladka bela moka 150 g
- Parmezan svež 100 g
- Sladka paprika v prahu 0.25 žličke
- Čebula v prahu 0.5 žličke
- Poper 1 ščepec
- Maslo 100 g
- Voda 3 zvrhane jedilne žlice
Za premaz
- Jajce za premaz 1
Priprava
Moko pomešamo s sveže naribanim parmezanom in začimbami. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu. Nato dodamo še na kocke narezano mrzlo maslo.
Sestavine drobimo med dlanmi, da se suhe sestavine in maslo povežejo v mrvice. Lahko si pomagamo tudi z multipraktikom ali kuhinjskim robotom.
Nazadnje dodamo še dve ali tri žlice vode ter sestavine na hitro zgnetemo v enotno in gladko testo.
Zgneteno testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga za eno uro prestavimo v hladilnik.
Ohlajeno testo razvaljamo približno 1 cm debelo, na rahlo pomokani površini in z modelom izrežemo poljubno obliko.
Izrezane slane piškote polagamo v pekač prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih lahko premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečemo jih približno 12 minut, v pečici ogreti na 180 °C, dokler se vrh ne zapeče zlato rjavo. Med peko se bodo piškoti dvignili in malce skrčili.
Slani piškoti s parmezanom so najboljši skupaj z dobrim pršutom, olivami, kakšnim finim namazom in kozarcem vina.