Slani piškoti s parmezanom - Nina Kastelic, Leaneen

Slani piškoti s parmezanom

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
12
min
Čas peke

Sestavine

Za testo

  • Gladka bela moka 150 g
  • Parmezan svež 100 g
  • Sladka paprika v prahu 0.25 žličke
  • Čebula v prahu 0.5 žličke
  • Poper 1 ščepec
  • Maslo 100 g
  • Voda 3 zvrhane jedilne žlice

Za premaz

  • Jajce za premaz 1

Priprava

01

Moko pomešamo s sveže naribanim parmezanom in začimbami. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu. Nato dodamo še na kocke narezano mrzlo maslo.

02

Sestavine drobimo med dlanmi, da se suhe sestavine in maslo povežejo v mrvice. Lahko si pomagamo tudi z multipraktikom ali kuhinjskim robotom.

03

Nazadnje dodamo še dve ali tri žlice vode ter sestavine na hitro zgnetemo v enotno in gladko testo.

04

Zgneteno testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga za eno uro prestavimo v hladilnik.

05

Ohlajeno testo razvaljamo približno 1 cm debelo, na rahlo pomokani površini in z modelom izrežemo poljubno obliko.

06

Izrezane slane piškote polagamo v pekač prekrit s papirjem za peko. Po vrhu jih lahko premažemo z razžvrkljanim jajcem.

 

07

Pečemo jih približno 12 minut, v pečici ogreti na 180 °C, dokler se vrh ne zapeče zlato rjavo. Med peko se bodo piškoti dvignili in malce skrčili.

08

Slani piškoti s parmezanom so najboljši skupaj z dobrim pršutom, olivami, kakšnim finim namazom in kozarcem vina.