60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave
15
min
min
Čas peke
30
min
min
Čas zamrzovanja
10
min
min
Čas hlajenja
Sestavine
Karamela
- Beli sladkor SPAR 230 g
- Maslo SPAR 85 g
- Smetana za stepanje SPAR 120 g
Brownie
- Temna čokolada kuvertura SPAR 50 g
- Maslo SPAR 50 g
- Sladkor v prahu SPAR 50 g
- Jajce 1
- Burbonska vanilija SPAR NATUR*PUR 1 žlička
- Pšenična moka SPAR 35 g
- Kakav v prahu 15 g
Arašidova krema
- Arašidov namaz SPAR 200 g
- Sladkor v prahu SPAR 50 g
- Burbonska vanilija SPAR NATUR*PUR 1 žlička
- Nesoljeni praženi arašidi pest
Čokoladna krema
- Temna čokolada kuvertura SPAR 100 g
- Smetana za stepanje SPAR 50 g
- Olje 1
Priprava
01
Najprej pripravite karamelo. V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte sladkor, dokler se ne stopi in porjavi. Sladkorja med segrevanjem ne rabite preveč mešati, lahko pa vsake toliko lonec malo potresete, da se sladkor premeša. Ko se začne topiti, ga bolj pogosto mešajte in s pomočjo lesene kuhalnice potlačite večje skupke sladkorja, da se lažje raztopijo. Sladkor je karameliziran, ko je bakreno rjave barve. Takrat odstavite in primešajte maslo, ki mora biti sobne temperature. Mešajte, dokler se sladkor in maslo ne povežeta. V kolikor se ne povežeta popolnoma, nič narobe. Dodajte še smetano in mešajte, dokler ne dobite gladke karamele. V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem segrevajte, dokler se vse ne poveže.
02
Zmes prelijte v pripravljen kozarec (v kolikor so se vam naredili manjši strjeni kosi jo lahko tudi precedite) in pustite, da se ohladi.
03
V ločeni posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte jajce, dokler ne nastane gladka, bleda in puhasta zmes (nekje 4-5 minut). Dodajte ohlajeno čokoladno zmes in premešajte. Dodajte vaniljo, moko in kakav ter premešajte samo toliko, da se vse sestavine povežejo in ni vidnih sledi moke.
04
Zmes prestavite v naoljen pekač, obložen s papirjem za peko, premera 18 x 18cm. Zmes bo zelo gosta, zato svetujem, da pekač najprej rahlo namastite, da se ne bo papir za peko premikal med glajenjem mase. Maso enakomerno razporedite po pekaču in pecite 13-15 minut.
05
Pustite v pekaču, da se brownie plast ohladi, nato pa pripravite plast arašidove kreme.
06
V ločeni posodi zmešajte arašidov namaz, sladkor v prahu in vaniljevo aromo. Zmes razporedite po ohlajeni brownie plasti in po njej posujte arašide.
07
Postavite v zamrzovalnik za vsaj 30-45 minut, da se plast arašidove kreme strdi.
08
Po ohlajeni arašidovi plasti prelijte približno 3/4 pripravljene karamele in postavite nazaj v zamrzovalnik za 30 minut.
09
Medtem na vodni kopeli stopite temno čokolado in smetano za stepanje. Segrevajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in skupaj s smetano poveže v gladko zmes. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico smetane in olja, da zmes ne bo pregosta.
10
Čokoladno kremo prelijte po ohlajeni karameli in postavite v hladilnik za 10 minut oz. toliko časa, da se čokolada strdi.