PT30M min
Sestavine
Za svinjske kotlete:
- Svinjski kotlet 4
- Olje 3 žlice
- Poper
- Sol
Za omako:
- Maslo 2 žlički
- Gladka bela moka 2 žlici
- Jušna osnova 500 ml
- Smetana za kuhanje 250 ml
- Paprika v prahu
- Čebula v prahu
- Česen v prahu
- Poper
- Sol
Priprava
Za svinjske kotlete:
Svinjske kotlete operemo in temeljito osušimo z brisačkami. Na obeh straneh jih popopramo in posolimo.
V (litoželezno) ponev vlijemo olje in jo segrevamo nekaj minut, da postane vroča.
Dodamo svinjske kotlete in jih na vroči ponvi pečemo, približno 4 minute na vsaki strani, da se zlato rjavo zapečejo. če je ponev premajhna, pečemo po dva kotleta naenkrat.
Paziti moramo, da je meso dovolj pečeno, ampak ne prepečeno, sicer bo suho. Pomagamo si lahko s kuhinjskim termometrom. Idealna središčna temperatura pri svinjskih kotletih je nekje med 65 in 70 stopinjami.
Pečene kotlete prestavimo na krožnik in nadaljujemo s pripravo omake.
Za omako:
V isti ponvi, kjer smo pekli kotlete, na srednji temperaturi raztopimo dve žlički masla.
Ko se maslo stopi, dodamo moko in z metlico mešamo, da se maslo in moka povežeta.
Ko začnejo nastajati drobni mehurčki, prilijemo jušno osnovo in nato še smetano.
Z metlico mešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj in z dna postrgamo še morebitne ostanke mesa.
Omako začinimo po svojem okusu, zato jo moramo nujno poskusiti. Dodamo lahko papriko, čebulo in česen v prahu, poper in seveda sol. Po želji lahko dodamo tudi druge začimbe.
Omako kuhamo približno 10 minut na srednji temperaturi in vmes pogosto premešamo, da se zgosti. Če je omaka pregosta, prilijemo še malce jušne osnove.
V omako lahko vmešamo tudi sokove, ki so se nabrali na krožniku, na katerega smo dali pečene svinjske kotlete.
Kotlete lahko vrnemo v ponev z omako ali pa jih damo na krožnik in jih samo prelijemo z omako.
Poleg lahko postrežemo krompir pripravljen na različne načine, njoke, kuhano ali pečeno zelenjavo, zelenjavne narastke ...