Torta Čokovišnja, Nina Kastelic - Leaneen
Torta Čokovišnja, Nina Kastelic - Leaneen

Torta Čokovišnja

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
12
min
Čas peke
180
min
Čas hlajenja

Sestavine

Za čokoladni biskvit:

  • Jajca M velikost 2
  • Sladkor v prahu 50 g
  • Olje 4 žlice
  • Bela gladka moka 50 g
  • Kakav v prahu 10 g

Za navlažitev biskvita:

  • Višnjev sok iz kompota 100 ml

Za višnjev insert:

  • Višnje iz kompota 200 g
  • Sok iz kompota 100 ml
  • Voda 40 ml
  • Vanilijev sladkor 20 g
  • Jedilni škrob 15 g

Za čokoladno kremo:

  • Sladka smetana 400 ml
  • Mlečna čokolada v kapljicah 300 g
  • Želatina 2.5 lističa

Priprava

Za čokoladni biskvit:

01

Jajca s sladkorjem stepamo približno 15 minut na najvišji hitrosti, da dobimo svetlo in puhasto maso. Volumen se mora zelo povečati.

02

Dodamo olje in na nizki hitrosti stepamo eno minuto, da se poveže z ostalimi sestavinami.

03

Nato na rahlo z lopatko umešamo presejano moko in kakav. Nežno mešamo do enotne mase brez grudic in pazimo, da masa ostane rahla in zračna (sicer bo pečen biskvit zbit).

 

04

Na dno tortnega pekača damo papir za peko in vanj vlijemo biskvitno maso. Pečemo jo približno 10 do 12 minut na 180 °C.

05

Z leseno palčko preverimo, če je biskvit pečen- če na njej ni ostankov mase, ko jo izvlečemo, potem je pečen.

06

Ohlajen biskvit prestavimo na podlago za serviranje torte. Okoli biskvita namestimo tortni obod, na notranjo stran oboda pa acetatno folijo, ki prepreči, da bi se krema oprijela oboda.

07

Biskvit po občutku navlažimo s sokom iz višnjevega kompota.

Za višnjev insert:

01

Najprej 50 ml soka iz kompota zmešamo z jedilnim škrobom. Med mešanjem moramo "razbiti" vse grudice.

02

Nato damo višnje, 50 ml soka iz kompota, vodo in sladkor v kozico ter vse skupaj segrevamo do vretja.

03

Znižamo temperaturo in počasi umešamo višnjev sok pomešan s škrobom. Mešamo nekaj minut, da se višnje s sokom zgostijo.

04

Kozico odstavimo s štedilnika in višnje ohladimo do mlačnega.

05

Direktno na navlažen biskvit postavimo tortni obod premera 14 cm. Samo rahlo ga pritisnemo ob biskvit, da ga malo fiksiramo.

06

V manjši obod damo zgoščene višnje in jih poravnamo.

07

Vse skupaj za približno 3 ure prestavimo v hladilnik, da se višnjev insert ohladi in še malo strdi.

 

08

Ko je ohlajen in strjen, previdno odstranimo manjši tortni obod in pripravimo čokoladno kremo.

Za čokoladno kremo:

01

Lističe želatine za 10 minut namočimo v hladno vodo, da se zmehčajo.

02

200 ml sladke smetane segrevamo tik do vretja, nato pa jo odstavimo s štedilnika in z njo prelijemo čokoladne kapljice. Pustimo nekaj sekund, nato pa z metlico mešamo do gladke čokoladne mase.

03

Če je čokoladna mešanica dovolj topla, lahko odcejene lističe želatine umešamo direktno v čokoladno maso. Če ni, jih raztopimo posebej in jih šele nato umešamo.

04

Ko je čokoladna masa samo še rahlo topla, vanjo umešamo še preostalih 200 ml stepene sladke smetane.

05

Pripravljeno kremo vlijemo prek biskvita in višnjevega inserta ter jo poravnamo.

06

Torto damo čez noč v hladilnik, da se vse skupaj dobro ohladi in strdi.

07

Torta Čokovišnja je naslednji dan pripravljena za okrasitev. Pred postrežbo naj bo približno 15 minut na sobni temperaturi, da se krema malce zmehča in okusi razvijejo.

08

Še več mojih receptov za božanske čokoladno-sadne torte najdete TUKAJ.

vsezapiknik.ai

Kaj lepšega kot hitro in enostavno organiziran piknik, ko se pojavi lepa vremenska napoved? Preizkusite prvi AI načrtovalec piknikov v Sloveniji.

Več