Torta Cokoladni medenjak - Nina Kastelic, Leaneen
Zakaj ne vidite vsebine?
Torta Cokoladni medenjak - Nina Kastelic, Leaneen

Torta Čokoladni medenjak

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
80
min
Čas priprave
14
min
Čas peke
300
min
Čas hlajenja

Sestavine

Za orehov biskvit z začimbami

  • Jajca M velikost 3
  • Sladkor v prahu 75 g
  • Sončnično olje 75 ml
  • Polnomastno mleko 75 ml
  • Bela gladka moka 110 g
  • Kakav v prahu 10 g
  • Mleti orehi 90 g
  • Pecilni prašek 6 g
  • Začimbe za medenjake 2 žlici

Za navlažitev biskvita

  • Mleko 100 ml

Za čokoladni mousse z medom

  • Sladka smetana 500 ml
  • Mlečna čokolada v kapljicah 400 g
  • Želatina 3 lističe
  • Med 4 žličke

Priprava

Za orehov biskvit z začimbami

01

Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo približno 15 minut. Masa mora postati svetla in puhasta, volumen se mora zelo povečati.

02

Nato prilijemo olje in mleko ter stepamo še 1 do 2 minuti na nizki hitrosti, da se sestavine povežejo.

03

Z metlico narahlo vmešamo presejano moko s pecilnim praškom in mlete orehe. Mešamo nežno, zato da masa ostane puhasta in zračna.

04

Dno dveh pekačev s premerom 20 cm prekrijemo s papirjem za peko. V vsak pekač vlijemo polovico orehove biskvitne mase.

05

Orehova biskvita pečemo na 170 °C, približno 14 minut, odvisno od pečice. V sredino biskvita zapičimo palčko in preverimo, če je pečen. Če na palčki ni ostankov mase, potem lahko biskvit vzamemo iz pečice.

06

Ko sta biskvita ohlajena, enega položimo na kartonsko podlago za serviranje tort. Okoli biskvita namestimo obod, v notranjost oboda pa acetatno folijo, ki prepreči, da bi se krema oprijela oboda.

 

07

Biskvit po občutku navlažimo z mlačnim mlekom. Po želji lahko mleku dodamo malce ruma ali začimb za medenjake.

Za čokoladni mousse z medom

01

Zapisane količine so za dve plasti moussa, kar pomeni, da za eno plast potrebujemo 250 ml sladke smetane, 400 g mlečne čokolade, 1,5 lističa želatine in 2 žlički medu.

02

Za pripravo prve plasti moussa najprej segrejemo 150 ml sladke smetane. S štedilnika jo odstavimo tik preden zavre in z njo prelijemo kapljice mlečne čokolade. Počakamo nekaj sekund, nato pa z metlico mešamo, da se vsa čokolada raztopi in dobimo enotno gladko maso.

03

Takoj, saj mora biti čokolada še topla, vmešamo zmehčane lističe želatine, ki jih prej 10 minut namakamo v mrzli vodi. Mešamo, da se raztopijo.

04

Nato v čokoladno maso dodamo še med in znova premešamo, da se tudi med stopi in poveže z ostalimi sestavinami.

05

Nazadnje vmešamo še 100 ml stepene sladke smetane. Vmešamo jo nežno z lopatko ali metlico, zato da bo mousse čim bolj rahel in zračen.

06

Medeni mousse previdno vlijemo prek navlaženega čokoladnega biskvita in torto za 1 do 2 uri postavimo v hladilnik, da se mousse strdi.

07

Šele ko je mousse strjen, lahko nanj položimo drugi biskvit. Nežno ga pritisnemo ob čokoladni mousse in navlažimo z mlekom.

08

Ponovno pripravimo medeni čokoladni mousse in ga previdno vlijemo prek druge plasti orehovega biskvita.

09

Torto Čokoladni medenjak vrnemo v hladilnik, kjer jo pustimo več ur, še najbolje kar čez noč, zato da se res dobro ohladi in strdi.

10

Naslednji dan torto okrasimo z medenjaki. Pred postrežbo naj bodo kosi torte približno 20 do 30 minut na sobni temperaturi.

Dodatni nasveti:
  • Za pripravo moussa sem uporabila cvetlični med, ki da samo blag okus po medu. Če želite močnejši okus, potem uporabite med z izrazitejšim okusom.
  • Za pripravo priporočam kakovostno mlečno čokolado v obliki kapljic. Če uporabite čokolado v tablici, jo morate sesekljati oziroma narezati na manjše koščke.
  • Okus torte se lahko tudi nadgradi - po moje bi zraven odlično pasal tudi jabolčni ali hruškov insert. Tako bi torta dobila malo svežine in dodatno sočnost.