PT120M min
PT15M min
min
Sestavine
Kokosov biskvit
- Jajca L velikost 1
- Sladkor v prahu 80 g
- Mleko 60 ml
- Olje 30 ml
- Bela gladka moka 60 g
- Groba kokosova moka 60 g
- Pecilni prašek 4 g
Navlažitev biskvita
- Sok iz ananasovega kompota 100 ml
- Beli rum 20
Kokosova krema
- Mascarpone 400 g
- Beli čokoladni namaz 200 g
- Groba kokosova moka 120 g
- Želatina 4 lističi
- Sladka smetana 300 ml
Ananas z belim rumom
- Ananasovi koščki 200 g
- Ananasov pire 120 g
- Sok iz ananasovega kompota 100 ml
- Beli rum 60 ml
- Želatina 4.5 lističev
Priprava
Postopek priprave kokosovega biskvita
Količina sestavin je za pekač premera 20 cm.
Jajce in sladkor stepamo na najvišji hitrosti približno 10 minut, da dobimo svetlo, puhasto zmes. Volumen se mora najmanj potrojiti.
Dodamo mleko, olje in mešamo 2 minuti na srednji hitrosti.
Moko pomešamo s pecilnim praškom in grobo kokosovo moko ter jo narahlo z lopatko vmešamo v enotno maso.
Na dno pekača damo papir za peko in vanj vlijemo maso. Pečemo okoli 15 minut na 180 °C.
Ohlajen biskvit damo na kartonsko podlago za serviranje tort. Okoli namestimo nastavljiv obod za torte, v notranjost pa damo acetatno folijo. Ta prepreči, da bi se krema prijela oboda.
Biskvit po občutku in željah navlažimo s sokom iz ananasovega kompota in belim rumom.
Postopek priprave kreme
Sestavine za kremo razdelimo na pol in najprej pripravimo prvo plast kreme. Drugo pripravimo šele potem, ko se strdi ananasova plast.
Mascarpone razmešamo z belim čokoladnim namazom in pa grobo kokosovo moko.
Lističe za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Iz zmehčanih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi raztopimo z žlico kreme. Stopljene počasi vmešamo k preostali kremi.
Nato narahlo vmešamo še stepeno smetano in mešamo, dokler krema ni enotna.
Kremo damo na ananasov biskvit. Torto za 1 ali 2 uri postavimo v hladilnik ali za 30 minut v skrinjo.
Prek strjene kreme vlijemo ananas z belim rumom. Torto zopet damo v hladilnik ali skrinjo.
Na koncu prek strjene ananasove plasti poravnamo še drugi del kokosove kreme in damo torto čez noč v hladilnik.
Torta pina colada je naslednji dan pripravljena za okrasitev in postrežbo.
Postopek priprave ananasa z belim rumom
Del ananasovih kolutov narežemo na koščke, del pa jih stlačimo v pire. Oboje zmešamo skupaj s sokom iz kompota in položimo v kozico.
Kozico pristavimo na štedilnik in ananas segrejemo do vretja. Ko zavre, zmanjšamo moč ognja in ga ob rahlem brbotanju kuhamo še okoli 5 minut. Poskrbimo, da zadevo večkrat premešamo.
Kozico odstavimo s štedilnika in po okusu dodamo še beli rum. Če ga damo manj kot 60 ml, potem moramo primanjkljaj nadomestiti z ananasovim sokom. Količina tekočine mora biti zaradi strukture želatine točno takšna kot v receptu.
V topel ananas dodamo še zmehčane lističe želatine in mešamo, dokler se ne raztopijo.
Ko je ananas z belim rumom še rahlo mlačen, ga polijemo prek strjene kokosove kreme.