40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
40
PT40M min
PT40M min
Čas peke
Sestavine
Za vaniljev kolač
- Jajca M velikost 3
- Sladkor v prahu 8 žlic
- Vanilijeva pasta 2 žlički
- Sončnično olje 5 žlic
- Grški jogurt 6 žlic
- Gladka bela moka 16 žlic
- Pecilni prašek 1 vrečka
Za kremo
- Mascarpone 220 g
- Grški jogurt 60 g
- Sladkor v prahu 1 žlica
- Naribana lupinica limone 1
- Sladka smetana 40 ml
Potrebujemo še
- Sveže jagode 400 g
Priprava
Za vaniljev kolač
za podolgovat pekač velikosti 12 x 20 cm
01
Jajca skupaj s sladkorjem v prahu stepamo približno 7 minut, da dobimo svetlejšo in puhast maso.
02
Dodamo vaniljevo pasto, olje in grški jogurt. Ponovno stepamo 1 do 2 minuti, da se sestavine povežejo.
03
Nazadnje dodamo še presejano moko pomešano s pecilnim praškom. Na najnižji hitrosti stepamo le toliko, da dobimo enotno maso.
04
Podolgovat pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo pripravljeno maso.
05
Vaniljev kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 40 minut. Točen čas peke je odvisen od posamezne pečice.
06
Preden po vrhu nadevamo kremo in sveže jagode, moramo kolač dobro ohladiti.
Za kremo
01
Najprej stepemo mascarpone skupaj z grškim jogurtom, sladkorjem v prahu in sveže naribano limonino lupinico.
02
Nato prilijemo še sladko smetano in stepamo, dokler ne dobimo kreme, ki je mehka, ampak ravno prav kompaktna za premaz.
03
Kremo moramo tudi poskusiti in jo po potrebi prilagoditi svojemu okusu - več sladkorja, več limonine lupinice, ...
04
Premažemo jo po vrhu ohlajenega kolača in dodamo še sveže jagode, sveže bezgove cvetove ali lističe mete.
05
Vaniljev kolač z jagodami je nato pripravljen za postrežbo in sladkanje.
Dodatni nasveti:
• Kolač lahko postrežemo tudi brez kreme in razrezane kose prelijemo z malce jagodnega pireja. Jagode lahko zamenjamo tudi z malinami, robidami ali drugim jagodičjem.
• Po želji lahko približno 200 do 300 g na majhne koščke narezanih svežih jagod, vmešamo tudi v maso. V tem primeru po potrebi prilagodimo čas peke.