Sestavine
Ajdovi žganci:
- Ajdova moka SPAR 400 g
- Vrela voda 6 dl
- Sol 1 žlička
Veganski ocvirki:
- Rdeča čebula 1
- Jabolčni krhlji 6
- Ovseni kosmiči 1 žlica
- Suha pražena čebula 1 žlica
- Kokosovo olje SPAR NATUR*PUR 3 žlice
- Sol 1 žlička
- Poper
Priprava
Priprava žgancev
01
Ajdovo moko zmešamo s soljo in jo nekaj minut ‘na suho’ pražimo na srednje močnem ognju. Ves čas mešamo in dobro pazimo, da se ne zažge.
02
Ko moka zadiši in rahlo potemni, začnemo zelo počasi dodajati vrelo vodo. Še naprej vztrajno mešamo in tako se počasi začnejo ustvarjati žganci. Če so presuhi, jim dodamo še žlico ali dve vrele vode. Če pa so preveliki, jih zdrobimo z večjimi vilicami.
Priprava veganskih ocvirkov
01
Na žlički kokosovega olja nekaj minut pražimo nasekljano rdečo čebulo in pol žličke soli.
02
Nasekljanim suhim jabolkom dodamo ovsene kosmiče in preostanek soli. Vse skupaj na hitro prepražimo.
03
V manjši posodici zmešamo prepraženo rdečo čebulo, jabolka, ovsene kosmiče ter suho praženo čebulo in ščepec popra.
04
V ponvi stopimo še preostanek kokosovega olja in ga prelijemo čez veganske ocvirke. Premešamo in potresemo po ajdovih žgancih, po vrhu pa lahko dodamo še karamelizirano rdečo čebulo.