Ajdovi žganci na koroški način z veganskimi ocvirki  - Irispotatolover

Ajdovi žganci na koroški način z veganskimi ocvirki

Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave
25
min
Čas kuhanja

Sestavine

Ajdovi žganci:

  • Ajdova moka SPAR 400 g
  • Vrela voda 6 dl
  • Sol 1 žlička

Veganski ocvirki:

  • Rdeča čebula 1
  • Jabolčni krhlji 6
  • Ovseni kosmiči 1 žlica
  • Suha pražena čebula 1 žlica
  • Kokosovo olje SPAR Natur*pur 3 žlice
  • Sol 1 žlička
  • Poper

Priprava

Priprava žgancev

01

Ajdovo moko zmešamo s soljo in jo nekaj minut ‘na suho’ pražimo na srednje močnem ognju. Ves čas mešamo in dobro pazimo, da se ne zažge.

02

Ko moka zadiši in rahlo potemni, začnemo zelo počasi dodajati vrelo vodo. Še naprej vztrajno mešamo in tako se počasi začnejo ustvarjati žganci. Če so presuhi, jim dodamo še žlico ali dve vrele vode. Če pa so preveliki, jih zdrobimo z večjimi vilicami.

Priprava veganskih ocvirkov

01

Na žlički kokosovega olja nekaj minut pražimo nasekljano rdečo čebulo in pol žličke soli.

02

Nasekljanim suhim jabolkom dodamo ovsene kosmiče in preostanek soli. Vse skupaj na hitro prepražimo.

03

V manjši posodici zmešamo prepraženo rdečo čebulo, jabolka, ovsene kosmiče ter suho praženo čebulo in ščepec popra.

04

V ponvi stopimo še preostanek kokosovega olja in ga prelijemo čez veganske ocvirke. Premešamo in potresemo po ajdovih žgancih, po vrhu pa lahko dodamo še karamelizirano rdečo čebulo.