15
PT15M min
PT15M min
Čas priprave
25
PT25M min
PT25M min
Čas kuhanja
Sestavine
- Zelena leča 250 g
- Olivno olje 2 žlici
- Čebula 2
- Česen 6 strokov
- Korenje 2
- Por 200 g
- Curry v prahu 2 žlički
- Orientalska kumina 2 žlički
- Sol 4 žličke
- Paradižnikovi koščki 2 konzervi
- Sveža špinača 100 g
- Sveže mleti poper
- Limonin sok
Priprava
01
Lečo namočimo vsaj za eno uro, še bolje za 4 ure, lahko pa tudi čez noč. Namočena se kuha manj časa, namakanje stročnic pa hkrati pomaga tudi proti napihnjenosti. Uporabimo lahko tudi kar surovo lečo, a je čas kuhanja precej daljši, povzroča pa lahko tudi napihnjenost.
02
Za tem pripravimo zelenjavo. Čebulo in česen nasekljamo, korenček narežemo na koščke in por na kolobarje. Špinačo operemo in grobo narežemo.
03
V velikem loncu na nekaj olivnega olja najprej popražimo čebulo in korenček. Pražimo nekaj minut, da se čebula rahlo zapeče in korenček malo zmehča.
04
Nato v lonec dodamo curry, kumin in česen. Pomešamo in pražimo kako minuto.
05
V lonec za tem dodamo še por. Spet pomešamo. Pražimo in vmes redno mešamo, dokler se por ne zmehča in se zmanjša po volumnu.
06
Dodamo še namočeno lečo in paradižnikove koščke. Prilijemo vodo, da pokrije vse sestavine, pomešamo in pokrijemo s pokrovko. Naj juha povreva kakih 15-20 minut, da se leča zmehča.
07
Ko je leča mehka, s paličnim mešalnikom zmiksamo del juhe, a vseeno pustimo večji del v kosih. Zmlet del bo juho zgostil.
08
V kuhano juho dodamo še narezano špinačo. Vmešamo jo v juho, da se zmehča.
09
Na koncu dodamo še sveže mlet črni poper in limonin sok po okusu.
10
Juho postrežemo z orientalskim ploščatim kruhom pitta, lahko pa zraven postrežemo tudi kar navaden kruh.