Sestavine
- Rižev papir (kupiš ga v Sparu)
- Rumena ali rdeča paprika 1
- Kumara 1
- Korenje 1
- Jagode SPAR
- Mango 0.5
- Rukola
- Tofu SPAR NATUR*PUR 200 g
- Škrob 1 žlica
- Sol 1 ščepec
Za sladko-kislo pekočo omako:
- Agavin sirup SPAR NATUR*PUR 3 žlice
- Limetin sok 2 žlici
- Sojina omaka 0.5 žlice
- Česen 1 strok
- Čili po okusu
- Voda 2 žlici
Priprava
01
Zelenjavo narežemo na približno enako dolge palčke. S kumaro in korenčkom še gre, papriki pa odrežemo vrh in dno, da dobimo le obod in nato tega narežemo na ravne palčke – kolikor pač gre.
02
Jagode umijemo in jih narežemo na rezine. Mango razpolovimo, ga olupimo in prav tako narežemo na rezine.
03
Tudi tofu narežemo na palčke – iz te količine dobimo 12-18 palčk, odvisno od njihove debeline. Tofujeve palčke damo v globok krožnik in jih potresemo z jedilnim škrobom. Premešamo, da se škrob enakomerno razporedi in so cele tofujeve palčke odete v škrob. Škrob bo namreč poskrbel, da bo skorjica fino hrustljava.
04
Na ponvi segrejemo nekaj olja in na njem popečemo tofujeve palčke. Poskrbimo, da so popečene na vseh 4 straneh. Ko so pečene, jih narahlo posolimo.
05
V pekač ali velik krožnik nalijemo vročo vodo. Vanjo položimo rižev papir. Sploh prvi list, ki bo v najbolj vroči vodi, bo izjemno hitro mehak. V vodi ga pustimo le kakih 10 sekund. Delovno površino omočimo, da se rižev papir ne bo prijel nanjo in sloj riževega papirja položimo na omočeno površino.
06
Nato začnemo na rižev papir zlagat nadev. Na dno damo tisto, kar želimo, da se vidi na vrhu zavitka, recimo lično zložene rezine jagod ali manga. Nadaljujemo s palčkami kumare in korenja, pa papriko in palčko hrustljavega tofuja. Na vrh položimo še nekaj rukole. Nato zavitek zavijemo. Spodnji del preložimo proti sredini nadeva, nato isto ponovimo z zgornjim delom. Enega od stranskih primemo in ga položimo čez nadev, da ga tesno ovijemo in nato preostali del zavitka zarolamo na drug stranski del papirja.
07
Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka papirja ali nadeva.
08
Za sladko-kislo pekočo omako v skodelici zmešamo vse mokre sestavine. Česen drobno nasekljamo in ga dodamo v polivko. Čilija dodamo po okusu, kolikor prenesemo.
09
Spomladanske zavitke postrežemo s polivko ob strani in kakšno rezino limete.