Veganska babka s cimetom - Blaž Mihev

Veganska babka s cimetom in rozinami

Blaž Mihev
Blaž Mihev
Blaž Mihev
Blaž Mihev
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
150
min
Čas vzhajanja
50
min
Čas peke

Babka Blaža Miheva temelji na živilih rastlinskega izvora, namesto masla je kakovostna margarina, pri sojinem mleku pa pravi, da različne vrste ne bodo pomembno spremenile okusa. Še vedno je namreč na prvem mestu cimet, ta omamna dišava konca leta.

Sestavine

Testo

  • Bela moka 300
  • Sladkor 40 g
  • Suhi kvas 7 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Sojino mleko 180 ml
  • Margarina 80 g

Nadev

  • Rozine 200 g
  • Rjavi sladkor 130 g
  • Mlet cimet 9 g

Priprava

01

V večjo posodo ali posodo kuhinjskega robota s kljuko za testo damo najprej vse suhe sestavine: sladkor, kvas, moko in sol. Pomešamo.

02

Dodamo mlačno mleko in na nizkih obratih gnetemo, da se vse sestavine premešajo in dobimo gladko testo, nato dodamo zmehčano margarino. Nadaljujemo gnetenje, da se margarina popolnoma umeša v testo, ki bo postalo gladko in elastično. Vmes je faza, ko je videti mastno in gosto, ampak margarina se vpije.

03

Ko začne testo odstopati od posode, ga na pultu oblikujemo v kroglo in preložimo v novo rahlo naoljeno posodo (lahko pustimo v isti, le nekoliko namastimo dno), pokrijemo in pustimo vzhajati, da naraste na dvojni volumen. Približno uro v toplem prostoru. 

04

Ko je testo primerno vzhajano, ga potlačimo in prenesemo na pomokano površino, kjer ga razvaljamo v kvadrat velikosti približno 35 x 40 cm.

05

Posujemo s sladkorjem, poprašimo s cimetom (ne pretiravamo) in po celotni površini potresemo rozine, pustimo le 1 cm širok rob na daljši stranici. Testo previdno trdno zvijamo proti robu brez nadeva. Z ostrim tankim nožem zvitek nato razpolovimo in dve polovici prepletemo v kito. Naoljimo podolgovati pekač za štručke, ga obložimo s papirjem za peko, vanj previdno položimo babko.

 

 

06

Pokrijemo s krpo in znova pustimo na sobni temperaturi do dve uri, da spet vzhaja; preverjamo, kdaj je pripravljena: s prstom pritisnemo v testo, če se vrne v prejšnji položaj, lahko spečemo. Babko pečemo na 180 stopinjah od 40 do 50 minut, do zlato rjave barve. Ko je pečena, jo pustimo v pekaču počivati 20 minut, potem jo damo na desko, razrežemo in še toplo postrežemo.

Testo bo mehko in rahlo lepljivo in mnoge zamika, da bi dodali moko. Raje ne, če ne gre drugače, pa minimalno, le toliko, da je obvladljivo. Preveč moke in babka bo zbita.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>