40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
60
min
min
Čas vzhajanja
25
PT25M min
PT25M min
Čas peke
Sestavine
Za vegansko kvašeno testo:
- Gladka bela moka 500 g
- Sladkor 3 žlice
- Rastlinski napitek 250 ml
- Suhi kvas 7 g
- Veganska margarina 120 g
- Sol 0.5 žličke
Za veganski orehov nadev:
- Orehi 350 g
- Rum 2 žlici
- Rastlinski napitek 200 ml
- Vanilijev sladkor 1 žlica
- Sladkor 3 žlice
- Bio limonina lupinica 1
- Cimet 0.33 žličke
- Rozine
Priprava
Za vegansko kvašeno testo:
01
V posodo za gnetenje stresemo moko in na sredini moke naredimo jamico.
02
V jamico stresemo sladkor in prilijemo mlačen rastlinski napitek.
03
Vanj stresemo suhi kvas, malce pomešamo in počakamo 15 minut, da kvas vzhaja.
04
Ko kvas vzhaja, prilijemo še stopljeno vegansko margarino, po zgornjem robu moke pa posujemo sol.
05
S kuhinjskim robotom gnetemo približno 15 minut oziroma dokler ne dobimo gladkega in mehkega testa.
06
Če je testo preveč kompaktno, lahko dodamo še malce rastlinskega napitka, če je premehko pa žlico moke.
07
Iz zgnetenega testa oblikujemo hlebček in pokritega s servetom vzhajamo približno 60 minut, da se količina podvoji.
08
Vzhajano testo nato nežno zvrnemo na podlago za valjanje. Razvaljamo ga v pravokotno obliko, približno 0,5 cm debelo.
09
Razvaljano testo enakomerno premažemo z orehovim nadevom in po želji posujemo še z rozinami.
10
Testo na tesno zavijemo v rolado in razrežemo na 1 do 1,5 cm široke kose.
11
Orehove polžke previdno polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
12
Pečemo jih na 180 °C, približno 25 minut oziroma dokler se ne obarvajo zlato rjavo.
13
Ko so pečeni, jih lahko za 5 minut pokrijemo z vlažnim servetom, da bodo še mehkejši.
14
Veganski orehovi polžki so najboljši na dan peke, ko so najbolj rahli in mehki.
Za veganski orehov nadev:
01
K zmletim orehom dodamo rum, topel rastlinski napitek, sladkor, limonino lupinico in cimet.
02
Količino sestavin po potrebi prilagodimo, da dobimo kompakten, ampak lepo mazljiv orehov nadev.
03
Po želji lahko po razmazanem nadevu posujemo še rozine.
Dodaten nasvet!
Namesto navadnega sladkorja lahko v nadev dodamo Sparov kokosov sladkor, ki poskrbi za malce bolj karamelni okus.
Dodaten nasvet!
Rum v nadevu se lahko izpusti.