Šparglji na žaru s poširanim jajcem in polento - Sladki Chef

Šparglji na žaru s poširanim jajcem in polento

srednje zahtevno
Sladki Chef
Čas aktivne priprave
10
min
Čas priprave
20
min
Čas kuhanja in pečenja

Sestavine

  • Šparglji 6
  • Olivno olje 0.4 dl
  • Jajca 2
  • Kis 1 žlica
  • Sol 1 žlička
  • Polenta 125 g
  • Voda 900 ml
  • Sladka smetana 1 dl
  • Parmezan 2 žlici
  • Muškatni orešček 1 ščepec

Priprava

01

Žar razgrejemo. Špargljem odrežemo olesenele dele stebla (približno 2 cm) in jih pokapljamo z oljčnim oljem. Položimo jih na razbeljen žar in jih počasi pečemo. Med peko jih obračamo.

02

V manjši lonec zlijemo 9 dl vode, jo malo solimo, pokrijemo in počakamo, da zavre. V drugi lonec nalijemo vodo, ki sega približno 10 cm visoko, vanjo damo ščep soli, kis in počakamo da zavre.

03

Ko voda v manjšem loncu zavre, vanjo postopoma stresamo polento in mešamo z metlico, da ne nastajajo grudice. Kuhamo približno 3 minute in polenta je pripravljena. Vanjo vmešamo le še sladko smetano in parmezan ter muškatni orešček.

Polento lahko pripravimo tudi iz koruznega zdroba, vendar jo moramo v tem primeru kuhati dlje in sicer okoli 40 minut.

04

Jajci razbijemo vsako posebej v kozarec. Ko voda zavre, s pomočjo žlice naredimo vrtinec in jajce počasi zlijemo v sredo vodnega vrtinca. Jakost ognja zmanjšamo in jajce poširamo približno 3 minute. S penovko ga previdno vzamemo iz vode, odcedimo odvečno vodo in damo na krožnik. Pri drugem jajcu postopek ponovimo.

05

Pečene šparglje na žaru solimo in jih postrežemo s kremno polento in poširanim jajcem.

Deli