PT10M min
PT20M min
Sestavine
- Šparglji 6
- Olivno olje 0.4 dl
- Jajca 2
- Kis 1 žlica
- Sol 1 žlička
- Polenta 125 g
- Voda 900 ml
- Sladka smetana 1 dl
- Parmezan 2 žlici
- Muškatni orešček 1 ščepec
Priprava
Žar razgrejemo. Špargljem odrežemo olesenele dele stebla (približno 2 cm) in jih pokapljamo z oljčnim oljem. Položimo jih na razbeljen žar in jih počasi pečemo. Med peko jih obračamo.
V manjši lonec zlijemo 9 dl vode, jo malo solimo, pokrijemo in počakamo, da zavre. V drugi lonec nalijemo vodo, ki sega približno 10 cm visoko, vanjo damo ščep soli, kis in počakamo da zavre.
Ko voda v manjšem loncu zavre, vanjo postopoma stresamo polento in mešamo z metlico, da ne nastajajo grudice. Kuhamo približno 3 minute in polenta je pripravljena. Vanjo vmešamo le še sladko smetano in parmezan ter muškatni orešček.
Polento lahko pripravimo tudi iz koruznega zdroba, vendar jo moramo v tem primeru kuhati dlje in sicer okoli 40 minut.
Jajci razbijemo vsako posebej v kozarec. Ko voda zavre, s pomočjo žlice naredimo vrtinec in jajce počasi zlijemo v sredo vodnega vrtinca. Jakost ognja zmanjšamo in jajce poširamo približno 3 minute. S penovko ga previdno vzamemo iz vode, odcedimo odvečno vodo in damo na krožnik. Pri drugem jajcu postopek ponovimo.
Pečene šparglje na žaru solimo in jih postrežemo s kremno polento in poširanim jajcem.