Krepitev odnosov z lokalnimi dobavitelji živil
Samopreskrba
Pogoj za to, da pride na naše krožnike kakovostna lokalna hrana, je sodelovanje v prehranski verigi
Naše zdravje je pogojeno z ustrezno prehrano. Priporočljivo je uživanje sezonske zelenjave in sadja, ki je optimalno dozorelo in ima višjo hranilno vrednost.
Krajša veriga od proizvajalca do končnega kupca ima poleg zagotavljanja večje kakovosti živila tudi pozitivne učinke na naravno okolje, saj zmanjšuje onesnaževanje zaradi transporta. Ne gre prezreti tudi širšega družbenega pomena samopreskrbe, saj ta spodbuja ohranitev in razvoj podeželja.
Dolgoročne vezi
Pogoj za to, da pride na naše krožnike kakovostna lokalna hrana, je sodelovanje v prehranski verigi. V podjetju Spar Slovenija že več let neguje partnerstvo z nekaterimi lokalnimi pridelovalci sadja in zelenjave ter mesa. Zavedajo se, da dobri odnosi zagotavljajo kupcem bolj zaželeno izbiro živil na policah. Po ugotovitvah varuha odnosov v prehranski verigi je v Sparu kar 70 odstotkov svežega blaga slovenskega izvora. S tem, ko vzpostavljajo dolgoročne vezi – z vnaprej vzajemno določenim odkupom pridelkov in delitvijo tveganj – ustvarjajo stabilne pogoje za dolgoročno rast in usmerjen razvoj poslovnih partnerjev. Druga plat iste zgodbe je hkratno informiranje in izobraževanje potrošnikov o prednostih lokalne ponudbe in o pasteh odločanja o nakupu izključno na podlagi cene. Ne nazadnje pa si trgovec tako zagotavlja kakovostne in predvidljive nabavne vire, s pestro ponudbo vse bolj zaželenih domačih izdelkov pa vzgaja zveste kupce.
Meso po višjih standardih
Vse postrežno meso v redni prodaji je v Sparu slovenskega izvora, kar kupcu poleg sledljivosti prinaša večjo svežino zaradi krajših dobavnih poti in višjo kakovost. V času, ko je na slovenskem trgu rasla ponudba uvoženega mesa, so v dolgoročni navezi z nekaterimi zaupanja vrednimi partnerji iz mesnega sektorja začeli projekt Naravnost od pridelovalca. Skupaj so vzpostavili standard za prodajo in rejo piščančjega mesa, svinjine in govejega mesa ekološke reje. Trgovec vstopa na lokalni trg kot velik odkupovalec neposredno od pridelovalcev, ti pa za vzrejo po višjih standardih, ki temeljijo na ideji trajnostnega razvoja, prejemajo za 10 do 15 odstotkov višjo ceno.
Eden od partnerjev v projektu je Mesarstvo Blatnik. Tamkajšnji direktor Robert Blatnik poudarja, da je sodelovanje lokalnih pridelovalcev mesa z domačim trgovcem pomembno za razvoj celotne mesnopredelovalne industrije in kmetijstva v Sloveniji, prav tako tudi za razvoj podeželja in obdelavo kmetijskih površin. Omenjeni projekt pospešuje razvoj do narave in človeka prijaznejših ekoloških proizvodov in ozavešča potrošnika o prednostih take izbire v korelaciji z njeno ceno.
Usmeritev v ekološko pridelavo je bila že v strategiji Mesarstva Blatnik, v partnerstvu s Sparom in po uveljavitvi višjih kakovostnih standardov pa so ustvarili pogoje za hitrejši razvoj proizvodnje ekoloških živil.