Okušanje se začne z očmi
Pripravljeni, da svoje praznično druženje povzdignete na povsem nov nivo? Okusna hrana je šele začetek. Poigrajte se z načinom, kako boste hrano postregli. Od izbire krožnika do postavitve elementov, vse skupaj igra pomembno vlogo, ko želite svoje goste presenetiti in ustvariti posebno doživetje.
Poskrbite za 'uau' učinek takoj, ko hrano postavite na mizo. Za vas smo zbrali nekaj priročnih nasvetov, kako obvladati umetnost serviranja hrane in poskrbeti, da bo vaše druženje vsem ostalo v najlepšem spominu.
Ne pozabite na podkrožnik
Ta bo še dodatno poudaril eleganco vaše praznične mize in pričaral dvojni kontrast jedi. Podkrožnik izberite skladno z dekoracijo mize in prostora. Usklajen naj bo s prtom, priborom, pogrinjki in splošnim tonom ambienta.
Boste postregli pire?
Ne glede na to, ali gre za krompirjev, grahov ali koromačev, vsekakor ne zgleda najbolje, če ga kot grmado postavimo na krožnik. Tudi postrežba v obliki sladoledne kepice ni najbolj elegantna, saj spominja na menzo. Poskusite narediti priljubljeni »swoosh« (skozi kupček pireja potegnemo žlico) ali »splash« (po kupčku pireja udarimo z žlico). Če imate pire močnega okusa ali gosto omako, lahko to postrežete tudi v obliki pikic ob glavnem elementu krožnika. Pomagajte si s stisljivo plastenko.
Poigrajte se z asimetrijo
Asimetrično postavljanje elementov na krožnik doda sodobno in igrivo noto. Poskusite jed postreči bolj na eno stran krožnika. Ne bojte se praznine. Negativni prostor, torej tisti del krožnika, ki ostane prazen, dodatno poudari jed in ji da bolj uglajen videz.
Če se počutite umetniško navdihnjeni, lahko poskusite ustvariti linije na krožniku. Na primer diagonalo iz prilog ali postavitev v rahlem loku. S tem boste usmerili pogled gosta in ustvarili vizualno zanimanje. Vendar ne pretiravajte – vsak element mora imeti svoj namen, preveč vsega pa lahko vodi v kaos in nametan videz.