Božični praznični pogrinjek

Okušanje se začne z očmi

Pripravljeni, da svoje praznično druženje povzdignete na povsem nov nivo? Okusna hrana je šele začetek. Poigrajte se z načinom, kako boste hrano postregli. Od izbire krožnika do postavitve elementov, vse skupaj igra pomembno vlogo, ko želite svoje goste presenetiti in ustvariti posebno doživetje.

Poskrbite za 'uau' učinek takoj, ko hrano postavite na mizo. Za vas smo zbrali nekaj priročnih nasvetov, kako obvladati umetnost serviranja hrane in poskrbeti, da bo vaše druženje vsem ostalo v najlepšem spominu.

Božični praznični pogrinjek od blizu, z zlatimi detajli

Vse se začne z izbiro krožnika

Krožnik je okvir vaše kulinarične mojstrovine. S premišljeno izbiro boste dosegli, da bo hrana še bolj izstopala. V splošnem velja, da izberemo krožnik v kontrastni barvi hrane. Torej, temni krožniki čudovito poudarijo barve zelenjavne jedi, kremnih omak ter svetlega mesa in rib. Bogate temne jedi in vinske omake pa veliko bolj izstopajo na svetlih krožnikih.

Krožnik naj bo dovolj velik. Na večji površini boste lažje razporedili vse elemente jedi in dosegli eleganten, uglajen videz. Na premajhnem krožniku bo zavladal kaos, saj bodo vsi elementi natlačeni.

Ne pozabite na podkrožnik

Ta bo še dodatno poudaril eleganco vaše praznične mize in pričaral dvojni kontrast jedi. Podkrožnik izberite skladno z dekoracijo mize in prostora. Usklajen naj bo s prtom, priborom, pogrinjki in splošnim tonom ambienta.

Svinjska nadevana pečenka z brusnicami in vejicami rožmarina

Igrajte se z barvami in oblikami

Živahne in kontrastne barve prinašajo življenje na krožnik. Zato se ne bojte uporabiti nekaj znanja barvne teorije. Komplementarne barve, kot sta na primer rdeča in zelena, ustvarijo vizualno privlačne kontraste, ki so kot nalašč za praznično vzdušje. Meso postrezite na zeleni posteljici, na primer iz rukole, nato pa dodajte rdečo brusnično omako ali semena granatnega jabolka za kontrast.

Boste postregli pire?

Ne glede na to, ali gre za krompirjev, grahov ali koromačev, vsekakor ne zgleda najbolje, če ga kot grmado postavimo na krožnik. Tudi postrežba v obliki sladoledne kepice ni najbolj elegantna, saj spominja na menzo. Poskusite narediti priljubljeni »swoosh« (skozi kupček pireja potegnemo žlico) ali »splash« (po kupčku pireja udarimo z žlico). Če imate pire močnega okusa ali gosto omako, lahko to postrežete tudi v obliki pikic ob glavnem elementu krožnika. Pomagajte si s stisljivo plastenko.  

File race na pireju z brusnično omako in borovnicami
Kos svinjine v pistacijevi skorji na posteljici špargljev

Ustvarite ravnovesje tekstur

Navdušite goste z združevanjem različnih tekstur. Hrustljavo pečeno zelenjavo postrezite z mehkim pirejem, v juho pa dodajte zapečene kruhke ali semena za hrustljavo noto.

Preprosti dodatki, kot so oreščki ali kapljica aromatičnega olja, ne samo dodajo vizualno privlačnost krožniku, temveč prispevajo tudi k globini okusov. Naj se presenečenje ob postrežbi nadaljuje z vsakim grižljajem.

VODITE OKO

Hrano, ki je brez logike postavljena na krožnik, težko razumemo. Zato dobro premislite, kako boste vse elemente jedi postregli. Krožnik naj pripoveduje zgodbo – jasno mora biti, kaj je glavna zvezda in kateri elementi jo podpirajo pri ustvarjanju popolne simfonije okusov.

Poigrajte se z asimetrijo

Asimetrično postavljanje elementov na krožnik doda sodobno in igrivo noto. Poskusite jed postreči bolj na eno stran krožnika. Ne bojte se praznine. Negativni prostor, torej tisti del krožnika, ki ostane prazen, dodatno poudari jed in ji da bolj uglajen videz.

Če se počutite umetniško navdihnjeni, lahko poskusite ustvariti linije na krožniku. Na primer diagonalo iz prilog ali postavitev v rahlem loku. S tem boste usmerili pogled gosta in ustvarili vizualno zanimanje. Vendar ne pretiravajte – vsak element mora imeti svoj namen, preveč vsega pa lahko vodi v kaos in nametan videz.

Bedro race na pireju z naravno in brusnično omako
Božična čokoladna sladica z malinami

Sladica kot zaključni spektakel

Sladica je priložnost, da resnično navdušite svoje goste z umetniško predstavitvijo in izvirnimi idejami. Odločite se lahko za individualne sladice ali pa ustvarite spektakularno umetnino, kot je večnadstropna torta ali stolp iz slastnih profiterolov in karamele (croquembouche).

Pri postrežbi sladice uporabite višino in plastenje. Zložite različne elemente, kot so mousse, biskvit in sadje v plasteh za dramatičen učinek. Dodajte užitne okraske, kot so sveže cvetje, kandirana lupinica agrumov, lepo oblikovani kupčki smetane ali čokoladni kodri.

Poskrbite, da bodo letošnji prazniki zares nepozabni. Pripomočke za postrežbo in dekoracijo jedi poiščite v trgovinah Spar in Interspar, kjer vas čaka bogata sezonska ponudba izdelkov.

Nagradna igra

Povežite se z nami na digitalnih kanalih in sodelujte v nagradni igri.

Sodelujte