
Jogurt, skuta in skyr v kuhanju
Pravijo, da je navada železna srajca. Tudi pri kuhanju se pogosto držimo ustaljenih receptur, čeprav lahko z zamenjavo kakšne od sestavin tradicionalni jedi dodamo več lahkotnosti in svežine. Poizkusite z mlečnimi izdelki, kot so jogurt, skyr ali skuta, in poustvarite ustaljene recepte s svežimi idejami.
Majoneza se zdi v nekaterih jedeh nepogrešljiva – v francoski in krompirjevi solati ter raznih solatah s testeninami. Lahko pa jih pripravite tudi z lahkotnejšo kombinacijo in namesto majoneze uporabite kremasti grški jogurt, ki mu dodate malo gorčice, limonin sok in začinite.
Za pripravo lazanje ali musake se zdi bešamel nujna sestavina, vendar ga lahko enostavno nadomestite s skuto, ki ji primešate še malo grškega jogurta ali skyra in jajce ter solite in poprate po okusu. Takšno omako lahko uporabite tudi za gratiniranje zelenjave.
Prelivu za zeleno ali mešano solato lahko preprosto vdahnete malo več lahkotnosti in svežine. Navadni jogurt zmešajte z limoninim sokom in sveže nasekljanimi zelišči, da boste brez uporabe olja ali kisa ustvarili odličen solatni preliv.
Skyr pa tudi druge vrste jogurta so dobrodošle pri pripravi testa za različne poslastice, na primer za mafine in razno pecivo. Če želite, lahko preizkusite ta preprost recept, po katerem je testo za palačinke pripravljeno z grškim jogurtom in skyrom.