Zakaj beremo otrokom pravljice?

Zagotovo še vedno z lahkoto naštejete vse naslove svojih najljubših pravljic iz otroštva? In v mislih podoživite neprecenljive spomine na mamo ali očeta, ko sta vam pred spanjem namesto gledanja televizije prebrala Pikija Jakoba? Mačka Murija? Ali pa Muco Copatarico?

Zakaj beremo otrokom pravljice?

Pravljice so resnično večne, zato redno glasno berite otrokom, spoznajte pa jih tudi s tistimi slikanicami, ki so navduševale že vas.

Od skromnih začetkov ustnega izročila do danes sodobno in bogato ilustriranih slikanic, očarljivost pravljic vedno znova očara mlado občinstvo in nas skupaj z otroki vabi v čudovit svet domišljije.

Pravljice pustijo neizbrisan pečat in pogosto ostanejo v spominu posameznika do njegove pozne starosti. Najljubše pa se seveda ohranjajo in prenašajo kot neke vrste kulturna dediščina iz generacije na generacijo.

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Pravljice so privlačne in zabavne zgodbe, ki povsem prevzamejo otroško domišljijo. Omogočajo pobeg v svet čarovnije, pustolovščin, kraljestev in čudes, hkrati pa otroka tudi poučijo o dobrem in slabem.

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Številne pravljice vsebujejo moralne nauke in učijo pomembne vrednote za življenje, kot so pogum, prijaznost, poštenost, ljubezen (empatija) in vztrajnost. Starši lahko pravljice uporabijo kot medij, preko katerega omenjene vrednote posredujejo svojim otrokom na način, ki ga bodo lažje razumeli in si nauke in celo posledice negativnega vedenja boljše zapomnili.

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Poleg tega glasno branje pravljic, že dojenčkom, pomaga pri spoznavanju ter razvoju maternega jezika, pridobivanju besedišča in kasnejše pismenosti. Otroci so z vsakodnevnim branjem izpostavljeni novim besedam, frazam in stavčnim strukturam, ki lahko izboljšajo njihove jezikovne sposobnosti, ki bodo zagotovo vplivale tudi na uspešnost v osnovni šoli.  

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Pravljice spodbujajo domišljijo in ustvarjalnost tako, da otroke seznanijo z različnimi kulturami (podobnimi njihovi ali pa popolnoma drugačni), zanimivimi junaki in bitji s celega sveta. S čimer otroke navdihujejo, da razmišljajo ustvarjalno in izven poznanih družbenih norm.

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Ob branju pravljic otrocih pogosto doživijo širok razpon čustev, od navdušenja, smeha in veselja do strahu in žalosti. Doživljanje različnih čustev v varnem in nadzorovanem okolju lahko otrokom pomaga, da se naučijo prepoznati in obvladati svoja čustva. Predvsem pa, da se o svojih čustvih pogovarjajo skupaj s starši.  

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Številne pravljice obravnavajo pomembne teme na starosti primeren način, ki staršem pomagajo pri razlagi in razumevanju pomembnih, a morda tabu tem v življenju, kot so bolezen, spolnost, razočaranje, ljubosumje, ločitev, smrt …

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Po prebrani knjigi lahko starši z otrokom delite svoje zgodbe, izkušnje in spoznanja, s čimer boste preko pravljice dobili priložnost za iskren pogovor in navezovanje s svojim otrokom. Kar ustvarja posebne trenutke povezanosti, spodbuja pozitivne odnose med staršema in otrokom ter neguje občutek varnosti in zaupanja.

Pravljice so dragocen pripomoček pri vzgoji otrok

Najlepše pravljice naše in vaše mladosti v domači knjižnici

Spomnite se svojih najljubših (slovenskih) junakov, pisateljev ali ilustratorjev in pobrskajte po veliki knjižni izbiri v trgovini Spar. Ne pozabite, da lahko ob nakupu slikanic in knjig izkoristite tudi kupon -25 % za en izbran izdelek in si doma ustvarite čisto svojo knjižnico.

Dostop do otroških knjig v domačem okolju namreč spodbuja ljubezen do branja že od zgodnjega otroštva. Ko so knjige na dosegu roke in otroku takoj na voljo, je večja verjetnost, da se bo otrok z njimi redno ukvarjal (listal, pregledoval, bral, vas spodbujal k skupnemu branju), kar vodi do vseživljenjske ljubezni do knjig.
Poleg tega raznolika zbirka otroških knjig otroka izpostavi različnim kulturam, izkušnjam in pogledom na svet. S čimer spodbuja empatijo, sprejemanje in razumevanje različnosti ter otrokom pomaga razviti širši pogled na svet in spoštovanje drugačnih.

Branje zagotavlja priložnost za umirjen in kakovostno preživet družinski čas ter pogovor - skupno izkušnjo, ki bo otroku ostala v trajnem spominu. Zato skupno branje pravljic zagotovo okrepi vez med staršema in otrokom.

 

Pripravila: Petra Boh, univ. dipl. soc. del., www.tralala.si
- Slovenski spletni portal za starše in tiste, ki to šele postajajo.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>