Kako velikonočne ostanke preleviti v odlične jedi

Po praznikih pogosto ostane več ali manj dobrot, ki jih je res škoda zavreči. Še posebej, ker je mogoče iz njih pripraviti nove okusne jedi. Malce kulinarične ustvarjalnosti, ščepec dobrih idej in vaše velikonočne dobrote bodo šle v slast v novih jedeh. Poleg tega pa boste prispevali k manj odpadne hrane in še prihranili. 

KAKO PORABITI PIRHE?

Jajčna solata: za pripravo jajčne solate trdo kuhana jajca narežete na koščke, prav tako nasekljate sveže kumare in vse skupaj zmešate z majonezo, gorčico, nasekljano čebulo ter svežimi zelišči.

Jajčni namaz: pirhe olupite in narežite na majhne koščke, primešate nekaj žlic kisle smetane in skute, drobno sesekljano čebulo, solite in poprate. Na koncu lahko začinite še s papriko v prahu in dodate svež peteršilj.

KAJ NAREDITI S PEČENKO?

Pisana enolončnica: običajno zelenjavno enolončnico ali mineštro obogatite s koščki svinjske ali goveje pečenke, ki vam je ostala od praznikov. Dodate jih lahko ob koncu kuhanja, saj se morajo le  dobro povezati z ostalimi  okusi.

Tortilje z zelenjavo: pisane paprike in čebulo narežite na koščke in podušite, dodajte paradižnik, rdeči fižol in koruzo ter začinite po mehiško. Ko se omaka poveže in zadiši, dodajte sesekljano pečenko. Tortilje le še zvijete in ponudite.

KAJ SKUHATI S ŠUNKO?

Carbonara s šunko: ostanke šunke nasekljajte in na hitro popecite na oljčnem olju. Ponev umaknite z ognja, dodajte kuhane špagete ter mešanico jajc in ribanega parmezana. Dobro premešajte in takoj postrezite.

Polžki iz listnatega testa: poleg velikonočne šunke boste v tej jedi lahko porabili tudi ostanek hrenovega namaza. Z njim premažete listnato testo, dodate rezine šunke, zvijete in narežete na rolice, ki jih spečete v pečici.

RECEPT - Listnati polžki z velikonočnim pridihom