V akciji čiščenja Ljubljanice potegnili približno tono in pol odpadkov

V soboto, 21. aprila, je od Špice do Tromostovja potekalo tradicionalno, že 27. čiščenje Ljubljanice, s čimer se je v vikendu ob dnevu zemlje zaključila spomladanska akcija Za lepšo Ljubljano. Slovensko potapljaško zvezo in člane društva Vivera je v letošnjem letu podprlo naše podjetje. Skupno smo iz Ljubljanice potegnili približno tono in pol odpadkov.

V 27. ekološko-čistilni akciji, ki jo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, so sodelovali člani potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji in reševalci, pa tudi prebivalci občine Ljubljana z okolico. Akcija se je izkazala za uspešno, saj so potapljači ob pomoči številnih prostovoljcev pri Čevljarskem mostu na kopno potegnili približno tono in pol odpadkov.
Na bregovih Ljubljanice je od Čevljarskega mostu do Tromostovja ob čistilni akciji potekal tudi kulturni program s predstavitvijo članov potapljaških in drugih društev, ki sta se jim pridružila Urška in Povodni mož. Slednji je Urško popeljal v Ljubljanico za simbolni prikaz in opozorilo, da je naše ravnanje z naravo in odnos do okolja prestopil kritično mejo.

Predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik, ki je bil pred 27 leti pobudnik prve čistilne akcije Ljubljanice, je ob letošnjem zaključku dejal: »Kot ljubitelj arheologije in potapljač sem že od nekdaj močno povezan z naravo. S čistilno akcijo se želimo zahvaliti reki, ki je že vrsto let naš potapljaški teren. Kolesa, drugi predmeti in odpadki v Ljubljanico res ne sodijo, zato me veseli, da je bila letošnja akcija v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija uspešna. Upam, da bomo še naprej nadaljevali v tako zagnanem duhu.«

Predsednik Slovenske potapljaške zveze doc. dr. Mitja Slavinec pa je med drugim izpostavil: »Potapljaško društvo Vivera sodi med starejša potapljaška društva v Sloveniji in se kot tako ponaša tudi z eno najbolj tradicionalnih ekoloških akcij pri nas. Njihova vsakoletna čistilna akcija Ljubljanice ob dnevu Zemlje je izjemen prispevek k čistejši reki, hkrati pa nas iz leta v leto opozarja, da je še veliko možnosti za izboljšanje našega odnosa do narave. Čestitam podjetju Spar Slovenija za odločitev, da s podporo ekoloških akcij slovenskih rek izkazuje svoj družbeni odnos do okolja, v katerem deluje, in se iskreno zahvaljujem za podpro.«

Vsakoletna spomladanska akcija, ki spodbuja k čiščenju javnih in drugih površin na območju ljubljanske občine, se je pričela 22. marca s svetovnim dnevom voda, zaključila pa 21. aprila, dan pred svetovnim dnevom zemlje. Zaključni dogodek čiščenja Ljubljanice je letos podprlo tudi naše podjetje, ki si v okviru družbeno odgovorne akcije Razmišljaj EKOlogično prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje. V akciji je bila lani ustvarjena trajnostna in reciklirana nakupovalna vrečka, ki je kupcem na voljo v naših trgovinah. Del sredstev, zbranih v okviru ekološke akcije je namenjen čiščenju slovenskih rek. Čistilna akcija Ljubljanice je po čiščenju Ščavnice in Mure že tretja po vrsti, maja pa bodo potapljači ob podpori našega podjetja čistili reko Savo.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>