Potapljači so iz reke Krke pobrali 600 kg smeti

V Novem mestu se je v soboto, 8.9.2018, odvila tradicionalna 25. akcija čiščenja reke Krke, v kateri so se združili potapljači Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto in Slovenske potapljaške zveze. V večurni ekološki akciji so odstranili približno 600 kg odpadkov in tako bistveno pripomogli k čistejšemu nabrežju ter strugi reke Krke. Čistilno akcijo smo podprli tudi mi v sklopu akcije Razmišljaj EKOlogično, kjer si prizadevamo za ekološko ravnanje, ozaveščanje, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje.

V 25. ekološki akciji so se v soboto zbrali potapljači Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto in pod pokroviteljstvom našega podjetja očistili strugo reke Krke za 600 kg smeti. Kljub temu, da se je količina odpadkov na račun večje ozaveščenosti ljudi v zadnjih letih občutno zmanjšala, pa so iz reke vseeno potegnili več kovinskih in steklenih odpadkov ter težjih plastičnih odpadkov, z bregov reke pa tudi plastične vrečke in plastenke, ki so močno onesnažujejo rečni ekosistem.

Predsednik Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto Davorin Jordan je po končanem podvigu pohvalil vse sodelujoče in se jim zahvalil za njihov doprinos k čistejšemu okolju. Na dogodku, ki je sledil končani akciji, je dejal: »Reke so naše naravno bogastvo ter dom številnim živalim in rastlinam. Poskrbimo, da bodo le te tudi v prihodnje čiste, ter da odpadkov v naravi kmalu ne bo več«.

Čistilno akcijo smo organizirali v sklopu družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično, ki poteka že drugo leto zapored in si prizadeva za ekološko ravnanje, ozaveščanje, manjšo porabo plastičnih vrečk, predvsem pa trajnostno razmišljanje. Velik del sredstev, namenjenih financiranju čiščenja slovenskih rek, smo zbrali prav s pomočjo omenjene kampanje, v kateri spodbujamo uporabo trajnostnih vrečk in zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk. Čiščenje reke Krke je že naša peta čistilna akcija po vrsti, naslednje leto pa nameravamo očistiti reki Dravo in Ljubljanico ter Blejsko jezero.

Nagradna igra

Lov na besedni zaklad je nazaj! Ste pripravljeni na izziv? Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več