DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE.

Živijo, dobre vrečke!

Že dolgo vemo, da je onesnaženost s plastiko veliko ekološko breme za naš planet in zdravje. Tudi plastične vrečke so prava nadloga, saj je njihov delež med plastičnimi odpadki zelo velik. V Sloveniji in Evropi že reguliramo uporabo nekaterih plastičnih vrečk.  

Plastične vrečke

Cilj EU je do konca leta 2025 znižati uporabo lahkih nosilnih plastičnih vrečk na 40 vrečk letno na osebo. Kljub prizadevanjem za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, je poraba v EU še vedno zelo visoka. Leta 2021 smo Evropejci porabili 12.3 milijard zelo lahkih plastičnih vrečk. Dejstvo je, da do manjše uporabe tankih plastičnih vrečk vodi že sprememba naših navad.

Tudi v Sparu se zavedamo negativnega vpliva, ki ga imajo plastični odpadki na naše okolje in zato smo se odločili narediti še en velik korak naprej v smeri trajnosti.
V vseh naših trgovinah smo s 1. januarjem 2024 plastične vrečke na oddelku sadja in zelenjave v celoti nadomestili z okolju prijazno alternativo.

Tako so na izbiro DOBRE VREČKE – plačljive BIO razgradljive vrečke, ki vam bodo na voljo na oddelku sadja in zelenjave, ali SPAR mrežaste vrečke za večkratno uporabo.

Uporaba lahkih oz. zelo lahkih nosilnih plastičnih vrečk

Ločimo lahke nosilne plastične vrečke in zelo lahke nosilne plastične vrečke. Po navedbah Eurostata, evropske raziskovalne agencije, »je bila v Sloveniji na prebivalca od vse porabljenih lahkih plastičnih vrečk v 2021, glavnina prav zelo lahkih plastičnih vrečk«. Torej teh, ki se tradicionalno uporabljajo za nakupovanje sadja in zelenjave.

DOBRE VREČKE – plačljive BIO razgradljive vrečke, ki vam bodo na voljo na oddelku sadja in zelenjave ali SPAR mrežaste vrečke za večkratno uporabo.

ŽIVIJO, DOBRE VREČKE

V Sparovih trgovinah lahko izberete DOBRO VREČKO – plačljivo BIO razgradljivo vrečko, ki je na voljo na oddelku sadja in zelenjave za 0,03 EUR. Še vedno pa so vam na voljo tudi SPAR mrežaste vrečke za večkratno uporabo.

DOBRA VREČKA:

  • je BIO razgradljiva tudi na domačem kompostu
  • priporočamo jo za ponovno uporabo, npr. za biološke odpadke.DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE.

Predstavljamo vam novost: zmagovalne nakupovalne torbe, ki so jih na Sparovem natečaju SPAR ART oblikovali študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, Bombažna torba mladih oblikovalcev

V skrbi za trajnostno delovanje ter obenem v prizadevanju za podporo mladim umetnikom in ustvarjalcem smo se povezali z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) ter organizirali natečaj za izbor dizajnov, ki smo jih potem natisnili na bombažne trajnostne vrečke. Skupno so bili izbrani štirje dizajni, pri čemer sta tri izbrala Spar Slovenija in UL ALUO, četrti dizajn pa so z glasovanjem izbrali Sparovi kupci.

DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka Zale Hriberšek
DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka
DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka Hane Jelovšek
DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka
DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka Lane Hasić
DOBRA VREČKA LEPO MESTO NAJDE, bombažna vrečka

V naših trgovinah so na voljo naslednje DOBRE VREČKE

DOBRE VREČKE –  Vrečka vedno pri roki.

Vrečka vedno pri roki

Poskrbite, da bo vaša vrečka za večkratno rabo vedno pri roki – shranjena v torbi, avtu, ob ključih vašega avtomobila ali kje drugje – tako da je ne boste nikoli pozabili, ko jo boste potrebovali. Uporabljate jo čim dlje in pravilno odložite med odpadke šele, ko je odslužila namenu.

Odlična novica: navade lahko spremenimo v 66 dneh!

Se vam zdi, da se nikoli ne boste navadili na to, da vzamete trajne vrečke in lastno embalažo s seboj po nakupih? Imamo odlično novico! Raziskovalci University Collegea v Londonu so ugotovili, da v povprečju potrebujemo 66 dni, da se oprimemo nove navade. Pri tem nam pomaga, da jasno določimo, kako bomo ravnali, in da to tudi dosledno počnemo. Sčasoma bo navada zahtevala manj truda in bo postala del vsakdanje rutine. Torej je čas, da zgrabimo trajnostne vrečke za ročaje!

Vir: https://www.ucl.ac.uk/news/2009/aug/how-long-does-it-take-form-habit

DOBRE VREČKE –  Spodbuda naj bodo vaši otroci

Spodbuda naj bodo vaši otroci!

Onesnaženost s plastiko in mikroplastika v naravnem okolju bosta najbolj prizadeli prihodnje generacije. Zato spremenimo navade njim v prid in jih pozovimo, da nam pri tem pomagajo.

Saj veste, da otroci takoj opazijo, če ne sledite pravilu, ki ste ga določili zanje. Hitro vas bodo opomnili, če med umivanjem zob pustite vodo, da teče, čeprav ste njim zapovedali, da jo morajo vedno zapirati.

Zdaj je čas za medgeneracijsko sodelovanje!

  • Razložite otrokom, zakaj je pomembno, da uporabljate za nakupe trajnostne vrečke in lastno embalažo.
  • Prosite jih, naj vas spomnijo, da morate trajnostne vrečke ob odhodu od doma vzeti s seboj. 
  • Spodbudite jih s primerno nagrado.

ALI STE VEDELI?

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>