• premium_zgodba_1_720x370.jpg

SPAR Premium

SPAR Premium zgodbe

Zgodba zlatega drevesa

Idealni pogoji za pridelavo oljke, kjer sončna svetloba omogoča optimalno dozorevanje oljnatih plodov, so ključnega pomena za doseganje maksimalne kakovosti pridelkov in produktov, pripravljenih na osnovi ekstra deviškega oljčnega olja. SPAR PREMIUM s ponosom predstavlja proizvajalca, ki za novo ekskluzivno linijo proizvaja visokokakovostno olje, ki temelji na trdni oljkarski tradiciji ter na dolgoletnih izkušnjah oljarske družine.

V slovenski Istri, natančneje na koncu vasi Gažon, stoji okrog 100 let stara kmetija družine Rojac, poimenovana tudi Dolina miru. Družina že vrsto let iz roda v rod predaja oljarske skrivnostni družinske tradicije, ki se je pričela s prvim družinskim zlatim drevesom. Danes družina prideluje več desetletij stara avtohtona slovenska oljčna drevesa sorte istrska belica in oljčna drevesa sorte leccino, iz katerih iztisnejo visokokakovostno naravno olje, ki je sinonim za gurmanske užitke. Družina tako z edinstveno in značilno aromo svojega produkta nadaljuje zgodbo zlatega drevesa.

Tradicija: postopek nabiranja in stiskanje

Družina ohranja tradicijo pridelovanja oljk in v tem oziru sledi vsem zakonitostim naravne pridelave oljčnega olja. Prvi korak je tradicionalna obdelava tal. Sledi ročno obiranje, ki vsako leto poteka od sredine novembra do sredine decembra. Družina vsak plod ročno obere v primerni zrelosti in poskrbi, da se noben plod ne poškoduje. Druženje z družino ter prijatelji v času obiranja oljk in želja po doseganju vrhunske kakovosti predstavljajo ključne elemente, ki motivirajo družino tudi v tej zahtevni in dolgotrajni fazi pridelave oljčnega olja.

Po končanem obiranju družina še isti dan odpelje plodove v oljarno, kjer jih zmeljejo, kar zagotavlja ohranitev najvišje kakovosti. Stiskanje plodov se opravlja s hladno stiskano metodo, ki v olju ohrani vse naravne snovi. Iz kakovostnih plodov pridelano olje je zato takoj po predelavi primerno za kulinarične užitke.

Posebnost ekstra deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljen oljčni sok je deviško olje, saj ni ne kemijsko in ne toplotno obdelano, obenem pa ne vsebuje nobenih dodatkov oz. aditivov.

Zakaj oljčno olje slovenske Istre?

Hipokrat, oče medicine, je zdravilne lastnosti oljčnega olja prepoznal že v času antike. Skozi stoletja se dojemanje ljudi o magični moči ploda zlatega drevesa ni spremenilo. Ljudje še danes pričenjajo dan z žlico oljčnega olja kot krepčilom za organizem, uporablja pa se tudi v kozmetične namene.

Oljkarstvo je v naših krajih doživelo razmah v času Beneške republike, v 16. in 17. stoletju. Geografska specifičnost in svežina Sredozemlja (zemljepisno najsevernejša lega, kjer še uspeva oljka) dajeta oljkam slovenske Istre prav posebno aromo in okus,predvsem pa ugodnejšo maščobno-kislinsko sestavo. To se kaže v manjši vsebnosti linolne kisline (esencialne maščobne kisline), pa tudi v manjši vsebnosti nasičenih maščobnih kislin. Z leti se je ta magični plod vrisal v zemljevid slovenske dediščine, kjer sta tradicionalno nabiranje oljk in naravno stiskanje plodov postala simbol te pokrajine.   

V okolju, ki ga obdajajo družinske vrednote in svežina čiste narave, nastaja tudi ekskluzivno ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim poreklom, ki zagotavlja avtohtono poreklo in najvišjo kakovost izdelka. Olje, pridelano in stekleničeno na območju slovenske Istre, je danes del ponudbe SPAR PREMIUM.

Priznanja dokazujejo …
SPAR PREMIUM s ponosom predstavlja nov izdelek SPAR PREMIUM ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. Sedaj bodo lahko vsa slovenska gospodinjstva izkusila najboljše in si gurmanske užitke pričarala vsak dan. Kakovost, svežino in ekskluzivnost ekstra deviškega oljčnega olja dokazujejo tudi priznanja, pohvale in zaščitne označbe.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?