Fižolova mineštra - Irispotatolover
Fižolova mineštra - Irispotatolover

Fižolova mineštra

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
80
min
Čas kuhanja

Sestavine

Fižolova mineštra

  • Suh fižol borlotti Despar 200 g
  • Čebula sesekljana 1
  • Česen sesekljan 2 stroka
  • Dimljena paprika ščepec
  • Lovorjev list 2
  • Korenje (narezano na manjše kocke) 2
  • Por (narezan na tanke kolobarje) 1
  • Paradižnikova mezga 2 žlice
  • Voda 1
  • Zelje (na drobno nasekljan) pest
  • Sol
  • Poper
  • Majaron svež
  • Timijan
  • Zelena
  • Sveže sesekljan peteršilj

Koruzni žličniki

  • Koruzni zdrob 2 žlici
  • Pšenična moka SPAR Natur*pur 1 žlica
  • Koruzni škrob ščepec
  • Rižev napitek SPAR Veggie
  • Sol
  • Poper
  • Drobnjak sesekljan

Priprava

01

Fižol borlotti Despar prejšnji večer speremo pod tekočo vodo in ga namočimo.

02

Naslednji dan v loncu na rastlinski maščobi na hitro prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo (dimljeno) papriko v prahu, premešamo in vse skupaj še enkrat na hitro prepražimo.

03

V lonec primešamo fižol, lovorjeva lista, korenček, por, paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo približno 1 uro.

04

Ko je fižolova mineštra skoraj kuhana, nekaj žlic fižola odstavimo in ga s paličnim mešalnikom ali preprosto kar z vilico pretlačimo in dodamo v lonec. Mineštro pa lahko zgostimo tudi kar s pestjo sesekljanega zelja. Če je pregosta, jo preprosto razredčimo z malo vode.

05

V manjši posodici dobro zmešamo koruzen zdrob, belo moko, koruzen škrob, sol, poper, drobnjak in dodajamo toliko rastlinskega mleka, dokler ne nastane mehka masa (skoraj tekoča). Pustimo, da nekaj minut počiva, nato pa žličnike počasi skuhamo v vreli vodi. 

06

Koruzne žličnike vmešamo v fižolovo mineštro, ki jo postrežemo s svežim, seskljanim peteršiljem.