Zakaj ne vidite vsebine?

Glaziran losos z brokolijem in basmati rižem

Luka Pangos, MasterChef 2024
Luka Pangos, MasterChef 2024
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Brokoli 500 g
  • Lososov file (s kožo) 4
  • Basmati riž 300 g
  • Sojina omaka 3 žlice
  • Limona 0.5
  • Česen 2 stroka
  • Sezam 60 g
  • Med žlica
  • Peteršilj
  • Olivno olje

Priprava

01

Vršičke brokolija 30 sekund blanširamo v vreli slani vodi. Odcedimo in odstavimo v veliko posodo hladne vode, da ohranimo barvo.

02

Ponev segrejemo na srednji do visoki temperaturi. Dodamo olivno olje in fileje lososa s kožo, obrnjeno navzdol. File pritisnemo z lopatko na ponev, da se kožica enakomerno zapeče. Ko je na strani kože skoraj pečen, obrnemo in pečemo približno 20 sekund. Tako bodo vedno popolno pečeni.

03

Na vroči ponvi na hitro popečemo še brokoli, ki ga odstavimo k lososu. Sledi glazura. Ponev odstavimo in na njej popečemo česen, da zadiši. Dodamo sojino omako, polovico soka limone, med in poper. Na nizkem ognju reduciramo omako, da nastane nežna tekstura v obliki sirupa. Lososa namočimo v glazuro. Enako namočimo še brokoli. Nato dodamo popečen sezam.

04

Basmati riž skuhamo po navodilih, napisanih na embalaži. V posodo re:fresh postavimo riž in nanj položimo brokoli ter losos. Vse prelijemo z ostankom glazure in potresemo s svežim peteršiljem. Počakamo, da se ohladi, zapremo in postavimo v hladilnik.