Gobova lazanja, Nina Kastelic - Leaneen
Gobova lazanja, Nina Kastelic - Leaneen

Gobova lazanja

Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
40
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za nadev s šampinjoni

  • Maslo 2 žlici
  • Čebula 1
  • Šampinjoni 500 g
  • Voda 80 ml
  • Sol 1 žlička
  • Poper 2 žličke
  • Česen v prahu 2 žlički
  • Peteršilj 1 šopek

Sestavine za gobov bešamel

  • Maslo 70 g
  • Bela gladka moka 70 g
  • Polnomastno mleko 600 ml
  • Tekočina sušenih jurčkov 200 ml
  • Prah sušenih jurčkov
  • Sol

Potrebujemo še

  • Bio pirini listi za lazanjo 12
  • Nepasirana skuta 6 žlic
  • Nariban sir gauda 250 g

Priprava

Namočeni suhi jurčki

30 g suhih jurčkov prelijemo s približno 300 ml vrele vode oziroma s takšno količino, ki jih popolnoma prekrije. Namakamo jih okoli 30 minut. Jurčke nato odcedimo in jih vmešamo k šampinjonom. 200 ml tekočine, v kateri so se namakali, prihranimo za gobov bešamel, ki bo zaradi tega še bolj okusen.

Količina sestavin je za pekač velikosti 28 x 18 cm.

Postopek priprave nadeva s šampinjoni

01

V ponvi na maslu do zlato-rjave barve prepražimo na majhne koščke narezano čebulo.

02

Dodamo šampinjone, ki smo jih pred tem očistili in narezali na tanke rezine.

03

Namočene jurčke odcedimo (tekočino prihranimo za bešamel) in jih dodamo k šampinjonom.

04

Solimo jih, dodamo vodo in pražimo 10–15 minut, da se zmehčajo.

05

Dodamo še poper, česen v prahu in sesekljan peteršilj.

Postopek priprave gobovega bešamela

01

Najprej na srednji temperaturi raztopimo maslo, dodamo moko in mešamo z metlico, da se sestavini povežeta. Maso malce prepražimo, da postane rahlo rumenkasta in da začnejo nastajati mehurčki.

02

Začnemo s postopnim dodajanjem mleka, ki smo ga zmešali s tekočino, v kateri so se prej namakali suhi jurčki.

03

Tekočino prilivamo postopoma in poleg ves čas mešamo z metlico, da dobimo čisto gladko zmes.

04

Gobov bešamel kuhamo toliko časa, da malce zavre in se zgosti. Vse skupaj skoraj ves čas mešamo z metlico.

05

Če želimo res intenziven okus po gobah, dodamo še prah zmletih posušenih jurčkov in solimo po okusu.

06

Če se nam med sestavljanjem lazanje bešamel ohladi in preveč zgosti, ga samo ponovno segrejemo in dodamo malo mleka ter mešamo do želene gostote.

Postopek priprave gobove lazanje

01

V večji lonec damo vodo – ko ta zavre, v njej liste za lazanjo kuhamo 2–3 minute. Kuhane odlagamo na čisto kuhinjsko brisačko in pazimo, da se ne sprimejo.

02

Na dno pekača najprej damo dve zajemalki bešamela, ki preprečita prijemanje testenin na dno.

03

Prek prve plasti testenin damo spet dve ali tri zajemalke bešamela ter dve žlici skute. Po tej plasti razporedimo tretjino prepraženih gob in ne pozabimo posuti s sirom.

04

Na enak način naredimo še dve plasti, da imamo na koncu skupno tri plasti z nadevom.

05

Prek zadnje plasti nadeva zopet položimo tri liste testenin, dodamo bešamel in po okusu posujemo s sirom.

06

Lazanjo položimo za 30 minut v pečico, ogreto na 180 °C, po pol pa ure zvišamo temperaturo na 220 °C in jo pečemo še okoli 10 minut, da se vrhnji del lepo zapeče.

07

Gobova lazanja se mora po končani peki hladiti 15–20 minut.