Goveji golaž - Mojca Polak

Goveji golaž

srednje zahtevno
Mojca Polak
Čas aktivne priprave
135
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

  • Goveji file 600 g
  • Čebula 1 kg
  • Gorčica 1 žlica
  • Ajvar 2 žlici
  • Česen 16 g
  • Pečena paprika 2 kosa
  • Majaron 1 žlička
  • Mleta rdeča paprika 1 žlica
  • Mleta kumina 1 ščepec
  • Rdeče vino 2 dl
  • Sladkor 1 žlička
  • Sol 1 ščepec
  • Poper 1 ščepec
  • Goveja juha 1 dl
  • Olje 2 žlici

Priprava

01

Goveji file narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen nasekljamo na drobno. V loncu na oljčnem olju prepražimo čebulo. Malo solimo in popramo ter dodamo na kocke narezan goveji file.

02

Medtem v teflonski ponvi na suho prepražimo mleto papriko, da spremeni barvo in zadiši. Ko se to zgodi, takoj zalijemo z 1 dl vode, ker tako preprečimo, da se paprika zažge.

03

Medtem se meso že lepo prepraži in takrat dodamo začimbe, ajvar ter dijonsko gorčico. Premešamo, zalijemo z vinom ter dodamo žličko sladkorja. Ko vino skoraj povre zalijemo z vodo ali juho, dodamo na trakove narezano pečeno papriko in počakamo, da spusti svoj sok.

04

Pričnemo zalivat z govejo juho (ali vodo) in vse skupaj kuhamo približno 1 uro in pol. Takrat je golaž ravno prav gostljat in meso mehko. Serviramo poljubno s skutinimi štruklji ali polento.