20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
50
PT50M min
PT50M min
Čas kuhanja
150
min
min
Čas peke
Simp’l kot golaž
Golaž je vseslovenska klasika neslovenskih korenin. Verjetno obstaja toliko različic te bogate mesne enolončnice, kolikor je gospodinjstev. Najin twist tiči v bolj mesnatem razmerju čebule in govejega bočnika, v temnem pivu in seveda v uporabi pečice. Le zakaj bi tvegala, da se nama prismodi v zadnjih minutah kuhe, ko lahko kastrolo z golažem spokava v pečico in praktično pozabiva nanj.
Najpomembnejša sestavina golaža je seveda meso, zato poskrbi, da pograbiš res kakovosten kos. V prvi vrsti mora biti meso slovenskega porekla, ki je najbolj sveže in lokalno, obenem pa se spodobi, da podpreš naše pridne kmete.
Sestavine
- Govej bočnik 1 kg
- Čebula 800 g
- Sol 2 žlički
- Sladkor 1 žlička
- Temno pivo 300 ml
- Sladka paprika SPAR 5 žlic
- Mleta kumina 1 žlička
- Majaron 1 žlička
- Paradižnikov koncentrat SPAR NATUR*PUR 1 žlica
- Moka 1 žlica
- Goveja jušna kocka S-BUDGET 1
- Worcester omaka 1 žlica
Priprava
01
Čebulo olupi in jo na drobno sesekljaj, ob tem pa ti slap solz žal ne uide.
02
Goveji bočnik splakni pod tekočo vodo in ga osuši s papirnato brisačko.
03
Nareži ga na kocke s stranico 2-4 cm.
04
V večjem piskru močno segrej 2-3 žlice olja in na njemu v dveh rundah z vseh strani na hitro popraži meso.
05
Meso stresi na krožnik.
06
Ogenj zmanjšaj, v posodo pa ponovno vlij 2-3 žlice olja.
07
Dodaj sesekljano čebulo, po njej pa potresi dve žlički soli in žličko sladkorja.
08
Čebulo počasi cmari 45 minut, vmes pa jo vsake toliko premešaj.
09
Pazi, da se ti ne prismodi! Če začenja čebula ob straneh rjaveti, dodaj malo vode.
10
Ko je čebula tako mehka, da pod zobom ne hrustne, nanjo stresi meso in dobro premešaj.
11
Prilij 300 ml temnega piva.
12
Ogenj povečaj in med rednim mešanjem kuhaj toliko časa, da vsa tekočina povre.
13
V kastrolo stresi sladko papriko, mleto kumino, suhi majaron in stisni paradižnikov koncentrat.
14
Vse skupaj mešaj kako minuto ali dve, nato zmes potresi z moko in dodaj jušno kocko in žlico worcesterske omake.
15
Zopet praži dve minutki.
16
Prilij toliko vode, da sega malce nad meso - približno 1,2–1,4 litra.
17
Golaž premešaj in pusti, da zavre.
18
Pečico segrej na 170 ºC, gretje zgoraj in spodaj.
19
Lonec z golažom pokrij in ga postavi v pečico.
20
Golaž naj se kuha 2,5 ure, vmes pa ga vsake toliko preveri in premešaj.
21
Če se ti zdi pregost, dodaj malo vode.