
PT40M min
PT20M min
Sestavine
Testo za gyoze:
- Moka 400 g
- Voda 200 g
- Oljčno olje 1 žlička
- Sol ščepec
Nadev:
- Rakci 200 g
- Mleta govedina 50 g
- Por manjši 1
- Sol
Mangova omaka:
- Zrel mango 1
- Sojina omaka 1 žlička
- Jabolčni kis 1 žlica
- Oljčno olje 2 žlica
- sveža mikro zelišča (koriander, grah, kislica)
Koriandrovo olje:
- Svež koriander 1 šop
- Oljčno olje 3 žlica
Priprava
Testo za gyoze:
V mešalnik ali skledo stresemo moko, dodamo toplo vodo, ščep soli in malo oljčnega olja. Zamesimo gladko testo. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati vsaj 15 minut. Testo na tanko razvaljamo in izrežemo kroge premera približno 8 cm.
Nadev za gyoze:
Rakce olupimo in drobno nasekljamo, beli del pora drobno narežemo in zmešamo z mleto govedino. Razmerje naj bo približno 4 proti 1 v korist rakcev. Solimo po okusu in dobro premešamo.
Na sredino vsakega kroga iz testa položimo žličko nadeva. Robove rahlo navlažimo z vodo in s pregibanjem robov oblikujemo cmočke.
Peka gyoz s čipko:
V ponev damo žlico olja in ga segrejemo. Gyoze položimo v ponev s spodnjo stranjo navzdol in na hitro popečemo, da se spodaj zlato rjavo obarvajo (približno 1 minuto).
V skodelici zmešamo 60 ml vode in pol čajne žličke moke, dobro premešamo in prelijemo po gyozah. Takoj pokrijemo in 2 minuti kuhamo na srednji temperaturi, da se gyoze skuhajo v pari.
Odstranimo pokrovko in pustimo, da tekočina povsem izpari, na dnu pa ostane tanka, hrustljava čipka iz moke.
Ko je čipka hrustljava in zlato rjava, ponev pokrijemo z večjim krožnikom in jo hitro obrnemo, da gyoze s čipkastim vzorcem padejo na krožnik.
Mangova omaka in preliv:
Mango olupimo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo žličko sojine omake. Za mangov preliv zmešamo mangov pire, jabolčni kis in oljčno olje ter stepamo v emulzijo. Dodamo narezana sveža zelišča in premešamo.
Koriandrovo olje:
Koriander na hitro blanširamo v vreli vodi, nato prestavimo v ledeno kopel. Dobro osušimo in skupaj z oljem zmešamo v blenderju. Precedimo skozi gazo, da dobimo svetlo zeleno olje.
Postrežba:
Gyoze postrežemo obrnjene navzdol, da je vidna čipka. Okoli in preko pokapljamo mangovo omako in preliv ter koriandrovo olje. Okrasimo s svežimi zelišči.