60
PT60M min
PT60M min
Čas priprave
120
min
min
Čas hlajenja
30
PT30M min
PT30M min
Čas kuhanja
Sestavine
Za piškotno podlago
- Piškoti speculaas 250 g
- Sladka smetana 2 žlici
- Maslo 60 g
Za cheesecake kremo
- Kremni sir Philadeplhia 350 g
- Sladkor v prahu 80 g
- Vanilijeva pasta 3 žličke
- Želatina 3 lističi
- Sladka smetana 300 ml
Za jabolčno plast
- Jabolka olupljeni koščki 500 g
- Voda 50 ml
- Limonin sok 1 kos
- Vanilijev sladkor 30 g
- Želatina 2 lističa
Priprava
Za piškotno podlago
Za pekač s premerom 20 cm.
01
Piškote zmeljemo v drobtine in jih skupaj s sladko smetano in stopljenim maslom zmešamo v enotno maso.
02
Če je masa slučajno preveč mokra, dodamo še malo mletih piškotov. Če je suha in se ne sprime lepo skupaj, pa več smetane.
03
Nastavljiv obod položimo na podlago za torte in v notranjost oboda namestimo acetatno folijo, ki prepreči, da se krema prime oboda.
04
Pripravljeno piškotno maso enakomerno potlačimo na dno.
Za cheesecake kremo
01
Kremni sir na hitro stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo sladkor v prahu (količino prilagodimo svojemu okusu) in vaniljevo pasto ter stepamo tako dolgo, da se sestavine povežejo med seboj.
02
Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Ko so zmehčani, iz njih iztisnemo vodo in jih na nizki temperaturi raztopimo skupaj z žlico kreme. Stopljeno želatino vmešamo v kremo.
03
Nazadnje na rahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Mešamo nežno, zato da krema ostane rahla in zračna.
04
Pripravljeno cheesecake kremo enakomerno poravnamo prek piškotnega dna.
05
Torto damo za približno 2 uri v hladilnik, da se vrhnji del kreme strdi, saj lahko šele nato na vrh dodamo plast jabolk.
Za jabolčno plast
01
Jabolka olupimo, odstranimo sredino in jih narežemo na majhne kocke.
02
Jabolčne kocke damo v kozico, prilijemo vodo in sveže iztisnjen limonov sok ter vaniljev sladkor. Premešamo.
03
Vse skupaj na srednji temperaturi kuhamo 25 do 30 minut, dokler jabolčne kocke niso zmehčane.
04
Nato vmešamo še lističe želatine, ki smo jih prej namakali v mrzli vodi, da so se zmehčali.
05
Jabolčne kocke ohladimo do mlačnega, nato pa jih enakomerno razporedimo po strjeni cheesecake kremi.
06
Torto damo čez noč v hladilnik, da se vse skupaj dobro strdi in ohladi.
07
Naslednji dan je jabolčna cheesecake torta s speculaas piškoti pripravljena na okrasitev in postrežbo.
Dodatni nasveti
- Za jabolčno plast sem uporabila jabolka sorte Carjevič. Če jih slučajno ne dobite, potem uporabite sorto Granny Smith. Fino je, da so jabolka sladkokisla in malce bolj kompaktna, zato da med kuhanjem ne nastane "čežana", ampak dobimo mehke kocke.
- Cheesecake torta vsebuje minimalno količino želatine, zato da je res rahla in kremna. Če jo boste imeli dalj časa na sobni temperaturi, potem v kremo dodajte vsaj še en dodaten listič želatine.