50
PT50M min
PT50M min
Čas priprave
120
min
min
Čas hlajenja
Sestavine
Za piškotno dno:
- Masleni piškoti 250 g
- Maslo 150 g
- Sladka smetana 5 žlic
Za jogurtovo kremo:
- Kremni sir 100 g
- Grški jogurt 300 g
- Sladkor v prahu 50 g
- Vanilijev sladkor 20 g
- Želatina 3.5 lističev
- Sladka smetana 200 ml
Potrebujemo še:
- Sveže jagodičevje 600 g
Priprava
Za piškotno dno:
Za pekač s premerom 20 cm.
01
Piškote zmeljemo v drobtine in jih zmešamo skupaj s stopljenim maslom in sladko smetano, da se vse sestavine povežejo med seboj.
02
Na dno tortnega pekača damo papir za peko in vanj stresemo pripravljeno piškotno maso.
03
Potlačimo jo na dno pekača in ob robove. Dno in robove najlažje oblikujemo s pomočjo kozarca.
04
Pekač damo za 2 uri v hladilnik (ali za približno 30 minut v zamrzovalnik), da se piškotna masa strdi.
05
Ko je strjena, odstranimo obod pekača. Najlažje ga odstranimo tako, da gremo s tankim nožem previdno po notranji strani oboda, da se piškotna masa loči od oboda.
Za jogurtovo kremo:
01
Kremni sir stepemo skupaj z grškim jogurtom, sladkorjem v prahu in vaniljevim sladkorjem. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu.
02
Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzlo vodo, da se zmehčajo. Zmehčane na nizki temperaturi raztopimo skupaj z žlico kreme.
03
Stopljeno želatino previdno vmešamo v jogurtovo kremo. Pazimo, da med kremo in želatino ni velike temperaturne razlike, da ne nastanejo grudice.
04
Nazadnje v kremo narahlo z lopatko (ali metlico) vmešamo še stepeno sladko smetano.
05
Kremo nadevamo v pripravljeno ohlajeno piškotno osnovo ter jo malce poravnamo.
06
Pito damo za več ur ali pa kar čez noč v hladilnik, da se krema ohladi in strdi.
07
Ko je krema strjena, po vrhu pite razporedimo sveže jagodičje - maline, borovnice, ribez, jagode ... Količino prilagodimo svojim željam.
08
Jogurtova pita z jagodičjem je najboljša, če jo postrežemo potem, ko je že približno 20 do 30 minut na sobni temperaturi in se krema malce zmehča.
09
Poleg pite lahko postrežemo tudi sadni preliv, ki ga pripravimo iz kuhanega jagodičja, ki mu dodamo malce sladkorja.