45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave in pečenja
Sestavine
Za karamelizirane breskve:
- Breskev 4
- Maslo 2 žlički
- Vanilijev sladkor 2 žlici
Za mascarpone kremo:
- Mascarpone 350 g
- Sladkor v prahu 50 g
- Rum 5 žlic
- Sladka smetana 200 ml
Za piškote:
- Savojardi keksi 8
- Mleko 150 ml
- Rum 2 žlici
Priprava
Za karamelizirane breskve:
Za 4 kozarce s prostornino 250 - 300 ml.
01
Breskve operemo, po želji tudi olupimo in narežemo na krhlje.
02
V ponvi najprej raztopimo maslo, nato dodamo breskve, ki jih posujemo z vaniljevim sladkorjem.
03
Breskve pražimo približno 15 minut, da se zmehčajo in rahlo karamelizirajo.
Za mascarpone kremo:
01
Mascarpone stepemo s sladkorjem in rumom. Količino sladkorja in ruma lahko prilagodimo svojemu okusu.
02
Nato narahlo z lopatko vmešamo še stepeno sladko smetano. Nežno mešamo do enotne kreme.
Za piškote:
01
Piškote razrežemo na malo manjše kose - na polovice ali tretjine.
02
Mleko zmešamo skupaj z rumom.
Za sestavljanje:
01
Piškote namočimo v mešanico mleka in ruma ter jih damo na dno kozarca.
02
Po piškotih razporedimo breskve in malce soka, ki se je nabral v ponvi.
03
Dodamo še žlico ali dve mascarpone kreme.
04
Nato postopek ponovimo, da imamo na koncu v vsakem kozarcu šest plasti.
05
Karamelizirane breskve z mascarpone kremo v kozarcu lahko postrežemo takoj, še bolje pa bo, če jih damo za 1 do 2 uri v hladilnik, da se krema malce ohladi, da bo vse skupaj bolj sveže.