Kremna rižota s karamelizirano čebulo in slanino - Nina Kastelic, Leaneen

Kremna rižota s karamelizirano čebulo in slanino

Nina Kastelic - Leaneen
Avtor: Nina Kastelic - Leaneen
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
90
min
Čas kuhanja

Sestavine

Za karamelizirano čebulo

  • Čebula (srednje velika) 3
  • Olivno olje 1 žlička
  • Rjavi sladkor 0.5 žlička
  • Balzamični kis 2 žlici

Za kremno rižoto

  • Slanina 150
  • Olivno olje 1 žlička
  • Šalotka (manjša) 2
  • Česen 0.5 stroka
  • Arborio riž 200 g
  • Kakovostno belo vino 80 ml
  • Piščančja jušna osnova 800 ml
  • Parmezan svež 30 g
  • Maslo 1 žlička
  • Timijan

Priprava

Za karamelizirano čebulo

01

Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na tanke kolobarje.

02

V ponvi najprej segrejemo olje, dodamo čebulo, jo solimo in pražimo približno 10 minut, da se malce zmehča. Vmes pogosto premešamo, saj ne sme postati zapečena.

03

Nato temperaturo štedilnika zmanjšamo skoraj na minimum, ponev pokrijemo s pokrovko in čebulo dušimo 45 do 60 minut, da se popolnoma zmehča. Vmes jo večkrat premešamo.

04

Ko je čebula popolnoma mehka in karamelizirana, dodamo še malce rjavega sladkorja in balzamični kis, premešamo in jo še malo prepražimo.

Za kremno rižoto

01

Slanino narežemo na manjše koščke in jo v segreti ponvi prepražimo, da postane rahlo hrustljava in zapečena. Nato jo odstranimo iz ponve.

02

V isti ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno sesekljani šalotki, da se zmehčata.

03

Dodamo še na drobno sesekljan česen in ga prepražimo samo toliko, da malce zadiši.

04

V ponev stresemo še riž (ne sme biti opran) in ga pražimo 3 do 4 minute, da postekleni.

05

Prilijemo kakovostno belo vino in pri zmerni temperaturi ves čas nežno mešamo, da riž vpije vino.

06

Nato dodamo zajemalko tople jušne osnove in ponovno mešamo, da riž vpije vso tekočino. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler riž ni kuhan, kar navadno traja 20 do 30 minut.

07

Na koncu vmešamo še karamelizirano čebulo in prepraženo slanino ter sveže nariban parmezan in maslo, zato da bo rižota še bolj kremna.

08

Ko jo serviramo, lahko po vrhu potresemo še malo mikro timijana.

Dodatni nasveti

•    Po želji se lahko slanino pri pripravi tudi izpusti.
•    Rižoto vedno zalivamo s toplo jušno osnovo, saj bi z dodajanjem mrzle, vedno znova ustavili proces kuhanja.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>