PT0M min
PT20M min
min
Sestavine
- Maslo 250 g
- Kisla smetana 200 g
- Gladka bela moka 500 g
- termostabilno marelično polnilo
- Sladkor v prahu
Priprava
V večjo posodo stresemo moko, dodamo kislo smetano in na kocke narezano zmehčano maslo. Iz sestavin zgnetemo enotno testo.
Testo zavijemo v prosojno živilsko folijo in ga damo za 2 do 3 ure (ali čez noč) v hladilnik, da se dobro ohladi.
Ohlajeno testo prerežemo na pol in najprej v krog razvaljamo prvo polovico testa (druga polovica testa naj bo medtem v hladilniku in jo razvaljamo šele, ko iz prve polovice oblikujemo vse rogljičke). Lepše kot bomo razvaljali krog, lepše rogljičke bomo imeli.
Razvaljan krog razrežemo na 16 enakih trikotnikov (najprej krog razrežemo na četrtine, nato na osmine ...).
Na širši zgornji del trikotnika damo žličko termostabilnega mareličnega polnila, nato pa trikotnike zvijemo v rogljičke. Dobro je, če pri prvem zavoju testo na robu malce potlačimo, zato da marmelada med peko zagotovo ne bo ušla iz rogljička.
Oblikovane rogljičke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Pečemo jih od 15 do 20 minut, v pečici ogreti na 180 °C oziroma dokler se ne obarvajo rahlo svetlo rjavo.
Še rahlo tople rogljičke povaljamo (ali posujemo) s fino mletim sladkorjem v prahu.
Krhki rogljički z marmelado so najboljši v prvih dneh po peki (kasneje se malce zmehčajo).
Natančnejša navodila za valjanje, izrezovanja in peko piškotov so zapisana TUKAJ.
Termostabilno marelično polnilo najdete v Sparu. Gre v bistvu za neke vrste marmelado, ki je gostejša, med peko ohrani svojo obliko in ne steče iz rogljička. Odsvetujem uporabo redkejših domačih marmelad, ker te zelo rade stečejo ven.